NACIJA KOJA TONE... DOSLOVNO

Prve žrtve globalnog zatopljenja: Maldivi pripremaju evakuaciju stanovništva, kupuju zemlju u Australiji

Ako se razina oceana povisi za 60 centimetara, kako predviđa Međunarodno vijeće za klimatske promjene, Maldivi će nestati pod valovima
 maldivestrip.org

Maldivi su jedna od najidiličnijih destinacija na planetu. Predivni tropski otoci u Indijskom oceanu okruženi koraljnim grebanima koji skrivaju bogat morski život.

No, isto tako, Maldivi su jedna od zemalja s najnižom prosječnom nadmorskom visinom na planetu. Oko 80 posto od 1200 otočića nalazi se manje od metra iznad mora. Stoga ako se razina oceana tijekom ovog stoljeća povisi za 60 centimetara, kako predviđa Međunarodno vijeće za klimatske promjene, Maldivi će nestati pod valovima.

Čak 14 otoka već je napušteno i populacija ove idilične otočne države uskoro će se morati potpuno evakuirati, postajući prve prave žrtve globalnog zatopljenja.

Nažalost, Maldivi sami ne mogu učiniti ništa kako bi se borili s klimatskim promjenama za zaustavili podizanje mora. Moraju se suočiti s činjenicom da će izgubiti sav svoj teritorij.

Predsjednik Maldiva, Mohamed Nasheed, izjavio je kako njegovi sugrađani žele ostati na otocima, no 'vlada je za evakuaciju već izradila plan'. U potrazi za novim domom za 350 tisuća maldivskih državljana vlasti su ispitale opcije za preseljenje u Indiju i Šri Lanku (pogodne zbog kulturne sličnosti), no na kraju je izbor pao na Australiju.

Nasheed je otvorio račun na koji se uplaćuju sredstva zarađena turizmom, a koja će se kasnije iskoristiti za kupnju zemljišta više nadmorske visine jer 'ne želi da njegovi sugrađani žive u šatorima poput izbjeglica'.

Otočne državice Tuvalu i Kiribati suočene su sa sličnim problemima te su također pristupile australskim vlastima sa željom potpunog preseljenja u Australiju. Zahvaljujući svome predsjedniku Maldivi su otišli korak dalje i nakon što kupe zemlju neće ovisiti o velikodušnosti drugih država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:01