POVIJESNO OTKRIĆE

Prikladno nazvana i u najboljim godinama: Znanstvenici otkrili boju i starost Mliječne staze

 AFP

Nakon što su odredili koje je boje je Mliječna staza, astronomi su zaključili da je prikladno nazvana.

Naime, željeli su saznati kako naša galaksija izgleda "izvana" te su usporedbom različitih tipova zvijezda u drugim galaksijama došli su do zaključka da je - bijela, ali ne bilo kakva bijela već bijela poput proljetnog snijega sat vremena nakon zalaska ili prije izlaska sunca.

- Jedan od najvažnijih parametara za astronome je upravo boja galaksije, budući da se pomoću boje može zaključiti koliko su zvijezde u galaksiji stare - objasnio je profesor Jeffrey Newman sa sveučilišta u Pittsburghu, dodavši kako je pogled prema Mliječnom putu blokiran prašinom te astronomi mogu vidjeti samo jednu ili dvije tisuće svijetlosnih godina u bilo kojem smjeru.

Pa kako bi otkrili koje je boje Mliječna staza, profesor Newman i njegov učenik Tim Licquia odlučili su sakupiti informacije o milijunima drugih galaksija i usporediti ih s ukupnom masom Mliječne staze, prosjekom stvaranja novih zvijezda, a zatim pronaći sličnosti s drugim galaksijama. Kada su došli do određenog broja galaksija najsličnijih našoj, napravili su prosjek pomoću kojeg su došli do podatka o boji naše galaksije.

Ono što je najzanimljivije je da nam boja galaksije, prema riječima profesora Newman, govori da je Mliječna staza trenutačno u najboljim godinama, odnosno da nije niti novo nastala, ali niti stara galaksija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:36