UDAR NA RUSIJU

Članica NATO-a prešla Putinovu crvenu liniju: ‘Ukrajinci, slobodno ih gađajte tim oružjem!‘

Ovo je velika razlika u odnosu na druge zapadne zemlje, uključujući Njemačku
 Ozge Elif Kizil/Anadolu Via Afp

NATO saveznik poziva Ukrajinu da prijeđe jednu od takozvanih crvenih linija ruskog predsjednika Vladimira Putina dok se Kijev bori s nedostatkom oružja na bojnom polju, piše Newsweek.

Putin je opetovano upozoravao zemlje NATO-a da riskiraju širenje rata ako Kijevu daju oružje koje može pogoditi ciljeve unutar Rusije. Unatoč prijetnjama, takvo je oružje davano Ukrajini, bez ikakvih znakova odmazde od strane Putina.

Finska, koja se pridružila NATO-u prošle godine unatoč tome što se Putin protivio širenju strateškog saveza i navodeći povezane zabrinutosti kao razlog za invaziju na Ukrajinu, odobrila je novi paket vojne pomoći Ukrajini od 205 milijuna dolara ranije ovog mjeseca.

Finski ministar obrane Antti Häkkänen rekao je da njegova zemlja nije postavila nikakva ograničenja na to što Ukrajina može učiniti s oružjem koje isporučuje, izvijestila je u četvrtak finska televizija Yle. Häkkänen je dodao da su blokade uglavnom nametnule zemlje koje su Ukrajinu opskrbile sustavima oružja dugog dometa.

- Ako bude potrebno, Ukrajina bi također trebala napasti vojne ciljeve na ruskoj strani. To je sasvim legitimna obrambena bitka koju Ukrajina vodi. Povelja UN-a dopušta napade na vojne ciljeve preko kopnenih granica, rekao je Jukka Kopra, predsjednik odbora za obranu finskog parlamenta.

Ovo je velika razlika u odnosu na druge zapadne zemlje, uključujući Njemačku, gdje kancelar Olaf Scholz oklijeva poslati krstareće projektile dugog dometa Taurus u Ukrajinu, strahujući da će se to oružje koristiti za napad na mete duboko u Rusiji i izravno uvući Njemačku u rat s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom. Kremlj je jasno rekao da bi to bila ‘crvena linija‘ nakon koje bi smatrao kako je NATO ušao u rat s Rusijom.

- Ohrabrujem Njemačku da to ozbiljno razmotri. Njemačka vlada zna da bi oni bili od velike važnosti, rekao je Häkkänen.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg dao je slične primjedbe u komentarima za američki državni medij Radio Liberty prošlog tjedna, rekavši da Ukrajina ima zakonsko pravo napasti ‘legitimne vojne ciljeve‘ u Rusiji oružjem koje je isporučio Zapad.

- Prema međunarodnom pravu, Ukrajina ima pravo na samoobranu, rekao je Stoltenberg.

Ukrajina je, podsjetimo, nedavno pretrpjela niz vojnih neuspjeha nakon smanjenja pomoći zapadnih saveznika. Nedavni gubici uključuju kontrolu nad gradom Avdiivka u Doneckoj oblasti nakon nekoliko mjeseci borbi, dok su najmanje tri dodatna naselja u blizini grada izgubljena samo u ponedjeljak i utorak.

Dok 60 milijardi dolara dodatne američke pomoći ostaje zadržano u Kongresu, neki od europskih saveznika Kijeva u NATO-u nedavno su ponudili manje iznose, a Europska unija (EU) najavila je odobrenje novog paketa pomoći Ukrajini od 54 milijarde dolara ranije ovog mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 15:07