JASNA PORUKA

Članica su EU, priznaju sud u Haagu, ali tvrde: ‘Ne, nećemo uhititi Putina ako dođe u našu zemlju‘

‘Takve odluke nisu najsretnije jer pridonose daljnjoj eskalaciji sukoba, a ne miru...‘

Vladimir Putin 

 Attila Kisbenedek/AFP

Kad bi ušao u zemlju, Mađarska ne bi uhitila ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je u četvrtak šef ureda premijera Viktora Orbana, pojasnivši da za to nema pravnih temelja.

Mađarska je potpisala i ratificirala Rimski statut kojim je osnovan Međunarodni kazneni sud (ICC). Taj je sud u petak izdao uhidbeni nalog za Putina optuživši ga za ratni zločin ilegalne deportacije stotine djece iz Ukrajine.

Na pitanje bi li Putin bio uhićen kad bi došao u Mađarsku, Gergeli Guljaš rekao je kako Rimski statut nije ugrađen u mađarski pravni sustav.

"Možemo se pozivati na mađarski zakon i na temelju istoga ne možemo uhititi ruskog predsjednika (...) jer statut ICC-a nije u Mađarskoj stupio na snagu", izjavio je Guljaš.

Također je rekao da vlada "nije zauzela stav" o uhidbenom nalogu za Putina.

"Takve odluke nisu najsretnije jer pridonose daljnjoj eskalaciji sukoba, a ne miru. To je moje osobno mišljenje", dodao je Guljaš.

Nije izgledno da će Putin, tek treći predsjednik za kojeg je ICC izdao uhidbeni nalog, završiti na sudu u skorije vrijeme. No mogao bi biti uhićen i poslan u Haag ako bi putovao u bilo koju članicu ICC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2023 18:19