ITALIJA U SVE VEĆEM DUGU

Članice EU odobrile stegovne mjere protiv Rima

Giuseppe Conte
 REUTERS

Zemlje članice EU-a odobrile su u utorak disciplinske mjere protiv Italije zbog njezinog rastućeg duga, rekao je jedan dužnosnik EU-a za agenciju dpa, dok predsjednik talijanske vlade Giuseppe Conte kaže da će ona učiniti sve kako bi spriječila EU da pokrene proceduru prekomjernog deficita.

Taj potez, koji će vjerojatno obnoviti napetosti s talijanskom populističkom euroskeptičnom vladom, otvara put za tzv. proceduru prekomjernog deficita protiv Italije jer nije uspjela smanjiti dug 2018.

- U pregovorima s Europskom komisijom i partnerima u Europskoj uniji vlada će biti krajnje odlučna da idućih mjeseci spriječi pokretanje stegovnog postupka zbog prekomjernog zaduživanja - rekao je talijanski premijer u Rimu.

Po Conteovim riječima, talijanski javni deficit ove godine najvjerojatnije će narasti na 2,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je manje od 2,5 posto koliko je bila predvidjela Europska komisija.

- Imam puno povjerenje u sposobnost vlade i EU-a da vode dijalog - dodao je, napominjući kako takvo mišljenje dijele svi članovi vlade.

Vanjski dug Rima konstantno raste, sa 104 posto BDP-a koliko je iznosio 2007., na 130 posto koliko je danas. Od Italije je po tom pitanju u eurozoni gora samo Grčka.

Tržište su dodatno poljuljali rastrošni planovi euroskeptične vlade koja je stupila na vlast prije godinu dana.

Ohrabren dobrim rezultatom Lige na lokalnim i izborima za Europski parlament prošli mjesec, Matteo Salvini objavio je kako su porezni rezovi prioritet njegove vlade.

Rim također pokušava izbjeći povećanje poreza na promet vrijedno 23 milijarde eura koje bi trebalo stupiti na snagu iduće godine.

Salvini, ujedno i ministar unutarnjih poslova, uvjeren je kako će Rim uspjeti postići dogovor s Europskom unijom.

Conte je prošli tjedan zaprijetio da će dati ostavku ako dvije stranke koalicije ne uspiju postići kompromis oko rješavanja proračunskog spora s Bruxellesom i time ukloniti prijetnju financijskih kazni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. kolovoz 2022 14:30