PRITISAK NA NIZOZEMSKU

Članice EU su sada za to da se Mladiću ne sudi u Haagu

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz se našao pod snažnom kritikom povjerenika Fülea

BRUXELLES - Za tjedan dana Vijeće ministara Europske Unije moglo bi donijeti odluku o davanju mandata Europskoj komisiji da izradi mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo.

O tome su se složile sve članice EU osim Nizozemske, tu odluku zagovara EK i podržava SAD. Razlog tako pozitivnog stava o Srbiji je prihvaćanje kompromisa koji je EU ponudila Srbiji oko rezolucije o Kosovu, usvojene u Općoj skupštini UN-a.

Jedina prepreka donošenju te odluke jest Nizozemska koja, samo nekoliko dana nakon što je uspjela maratonskim pokušajima formirati vladu, sada mora odlučiti hoće li blokirati jednu važnu odluku EU ili će odustati od dosadašnjeg principa da zbog neuhićenja Ratka Mladića blokira napredak Srbije prema članstvu u EU.

Belgija i EK su sada ‘za’

Zanimljivo je kako se dogodilo da je Nizozemska sada ostala sama, iako je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz pooštrio stav o suradnji Srbije. Uvjetovanost pozitivnom ocjenom Haaškog suda podržavale su dosad Velika Britanija, Belgija i EK.

Sada je upravo Belgija, koja trenutačno predsjeda Unijom, odlučila raspravu o Srbiji staviti na dnevni red sastanka ministara. Velika Britanija je odlučila podržati “sljedeći korak” sa Srbijom, a EK, odnosno povjerenik za proširenje Štefan Füle, u potpunosti se stavio na stranu Srbije, čak je išao u nizozemski parlament lobirati za Srbiju. Füle je, prema informacijama iz Europskog parlamenta, na jednom zatvorenom sastanku čak kritizirao Brammertza zbog njegovih izjava o nesuradnji Srbije, rekavši da “takve Brammertzove izjave ne pomažu”.

Godinu dana vremena

Problem za Nizozemsku i tužitelja je što će, ako Vijeće EU odluči proslijediti Komisiji mandat za izradu mišljenja o Srbiji, sljedeća prilika za formalnu blokadu Srbije u procesu doći tek za godinu dana. Tako će Srbija dobiti na vremenu, a opasnost da se Mladiću uopće ne sudi na Haaškom sudu postati sve realnija. Na to ne upozorava samo Sud, nego i mnoge nevladine udruge.

Ipak, odluka ministarskog sastanka nije sigurna. Naime, Nizozemska je spremna i na odgodu do prosinca.

Hrvatska i Srbija nisu nikako isto

EK je u slučaju Hrvatske stalno stajala na strani haaškog tužitelja i inzistira da do kraja ispuni zahtjeve, zbog čega se i toliko čekalo na otvaranje poglavlja o pravosuđu. U EU navode da su Srbija i Hrvatska na različitim stupnjevima u procesu približavanja: Hrvatska je ušla u završnu fazu pregovora, a Srbija još nije napravila ni prvi korak, njezina se aplikacija već skoro godinu dana, drži u ladici. Time u EU neki opravdavaju ponašanje prema kojemu se od Srbije ne može tražiti ista razina suradnje kao od Hrvatske kad je riječ o Haaškom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 21:20