INDIJSKO OTOČJE

ČLANOVI IZOLIRANOG PLEMENA UBILI AMERIKANCA Ribarima je platio da ga dovedu do 'zabranjenog otoka', no čim se približio zasuli su ga strijelama

 
 Profimedia, Alamy

Članovi zaštićenog plemena Sentinel, koji žive u izolaciju na indijskom otočju Andaman i Nicobar, 16. su studenog ove godine lukovima i strijelama ubili američkog turista Johna Allena Chaua (27) u trenutku kada je Amerikanac nogom stupio na otok Sjeverni Sentinel, piše Daily Mail.

Chau je s lokalnim ribarima plovio u blizini otoka, da bi se nešto kasnije sam u kanuu približio otoku na kojem pleme Sentinel živi u izolaciji. Turisti, putnici i stranci ne smiju kročiti na otok Sjeverni Sentinel i uspostaviti kontakt s plemenima koja žive na otočju kako bi se zaštitio njihov način života i kako bi ih se zaštitilo od bolesti.

Policija smrt Amerikanca tretira kao ubojstvo te je shodno tome uhitila sedam osoba. Izvor iz policije tvrdi da je Chau i prije posjećivao otočje te da je žarko želio upoznati pleme Sentinel. Prema tvrdnjama neprofitne dobrotvorne udruge International Christian Concern, Chau je bio misionar.

Chau je do zabačenog otočja došao tako što je platio lokalnim ribarima da ga do njega odvedu. Kada su ga ribari doveli najbliže što su mogli, Amerikanac se prebacio u kanu i sam prevalio posljednju dionicu puta. Kada je stupio na otok, Sentineli su ga ustrijelili. Ribari koji su ga 16. studenog doveli nadomak otočja idućeg su dana na plaži otoka uočili njegovo tijelo, koje s njega još uvijek nije vraćeno. Službenik upoznat sa slučajem dodaje da su ribari koji su ga brodom prebacili do otočja uhićeni.

"(John Allen Chau) pokušao je do otoka doći 14. studenog, međutim tog mu dana to nije pošlo za rukom", rekli su izvori iz policije. "Dva se dana kasnije bolje pripremio te je uspio doći do otoka. Napadnut je strijelama, ali je nastavio hodati. Ribari su vidjeli kako mu domoroci vežu uže oko vrate i odvlače njegovo tijelo. Ribari su se uplašili i otišli, da bi se idući dan vratili i uočili njegovo tijelo na plaži gdje je pristao svojim kanuom."

Iz konzulata Sjedinjenih Američkih Država u indijskom gradu Čenaju kažu da su upoznati sa slučajem "nestalog građanina SAD-a" te da surađuju s lokalnim vlastima kako bi mu ušli u trag.

Pleme Sentinel nema nikakav kontakt s ostatkom svijeta, a na otok na kojemu žive ne smije stupiti ni indijska mornarica, kako bi se zaštitilo 150 članova plemena. Sentineli sve one koji pokušaju doći na njihov otok tretiraju kao neprijatelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 16:09