SLUŽBENI POSJET BRUXELLESU

Članovi Predsjedništva BiH u utorak u Bruxellesu na prvom zajedničkom putu u inozemstvo

Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović
 Dado Ruvić / REUTERS

Članovi aktualnog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine u utorak putuju u prvi službeni posjet u inozemstvo otkako su u listopadu prošle godine izabrani na te dužnosti, a njihovo odredište je Bruxelles gdje bi se trebali sastati s nekim od dužnosnika Europske unije.

Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović za utorak imaju zakazan sastanak s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, dok bi se u srijedu trebali sastati s europskim povjerenikom za pregovore o proširenju i politiku susjedstva Johannesom Hahnom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Nije predviđen sastanak s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, a lokalni mediji u BiH ranije su ocijenili kako je to još jedan dokaz da članovi Predsjedništva BiH u Bruxelles putuju "praznih ruku" pa ih tamo i ne očekuju razgovori koji bi mogli donijeti neku naročitu korist za zemlju.

Uz to vlada bojazan kako će se članovi Predsjedništva BiH uopće ponašati u Bruxellesu i što će tamo kazati s obzirom da su već mjesecima u svađi oko niza pitanja, a državni vrh već tjednima nije zasjedao jer je blokirana uspostava novog saziva Vijeća ministara.

Komšić i Džaferović ne žele dati suglasnost da se za predsjedatelja Vijeća ministara imenuje Zoran Tegeltija iz Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sve dok on ne da jamstva da neće kočiti približavanje BiH NATO savezu, a Dodik u takvim okolnostima odbija sazvati sjednicu Predsjedništva BiH i sudjelovati u donošenju bilo kakvih odluka sve dok Tegeltija ne bude imenovan.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Džaferović kazao je novinarima u ponedjeljak u Sarajevu kako je ovo ipak važan posjet jer treba potvrditi strateško opredjeljenje države za nastavak procesa europskih integracija.

"Ovo je poruka Predsjedništva Bosne i Hercegovine da želimo graditi europski put naše zemlje, što je moguće brže", izjavio je Džaferović.

Članovi Predsjedništva BiH nadaju se kako će u Bruxellesu moći dobiti jamstva da će BiH ove godine dobiti status kandidata za članstvo u EU iako za to još nisu ispunjene ni formalne pretpostavke.

Europskoj komisiji još nisu poslani odgovori na dodatna pitanja iz upitnika o stanju u zemlji, a tek nakon toga je moguće razmatranje zahtjeva za odobravanje kandidatskog statusa.

Džaferović je u ponedjeljak ustvrdio kako je to sada ipak samo tehničko pitanje te da će odgovori ubrzo biti dovršeni.

"Ostaje da se prevedu na engleski jezik i obave neke tehničke stvari", tvrdi Džaferović.

U lipnju 2018. BiH je od Europske komisije dobila dodatna 653 pitanja, nakon što joj je punih 14 mjeseci trebalo kako bi odgovarila na prvobitnih 3242.

Europska komisija tražila je od BiH relevantnije i novije statističke pokazatelje, dodatna pojašnjenja na već dane odgovore, ali je reagirala i na činjenicu da na neka od pitanja iz prvobitnog upitnika iz Sarajeva uopće nije stigao odgovor.

BiH je uz Kosovo jedina država u regiji koja još nema status kandidata za članstvo u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 15:34