ŠOK U FRANCUSKOJ

Članovi QAnona oteli djevojčicu, bili su jako dobro organizirani: ‘Izveli su to kao vojnu operaciju‘

Policija je također navodno pronašla materijale za izradu eksploziva u stanu koji je koristio jedan od optuženih
Policija u Francuskoj, ilustracija
 Roger Rozencwajg/Photononstop/Profimedia

Dvojica muškaraca prošli utorak pokucali su na vrata kuće u francuskom selu Poulières na granici sa Švicarskom.

Otvorila im je starija žena, koja ih je pitala što traže. Odgovorili su joj da su zaposlenici ustanove za socijalnu skrb djece i da su došli po njezinu 8-godišnju unuku Miu.

Pokazali su ženi uvjerljive dokumente na kojima piše da je Mia na taj dan morala ići u obrazovni centar.

Baka je, ništa ne sumnjajući, pustila djevojčicu da ode s dvojicom muškaraca. Treći ih je čekao u automobilu ispred kuće. Nakon 20 minuta vožnje, umjesto u centru, djevojčica se našla u rukama svoje biološke majke.

Počinitelji od ranije pod nadzorom

Trojica navodnih socijalnih radnika i još dvojica suučesnika otmice ubrzo su pronađeni jer su ranije bili pod nadzorom obavještajne službe.

Muškarci su rekli tužiteljima da ih je putem interneta kontaktirala majka djeteta, Lola Montemaggi (28), koja ih je tražila da otmu Miu. Francuski tužitelji opisali su otmicu kao "vojnu operaciju" koju su vodili "izuzetno dobro pripremljeni" otmičari, povezani s pokretom teortičara zavjere QAnon.

Pokrenuta je i opsežna potraga koja je otkrila šokantne detalje o proširenosti teorije zavjere QAnon u Francuskoj i opasnosti koje njezini sljedbenici predstavljaju za Europu i svijet.

Policija je također navodno pronašla materijale za izradu eksploziva u stanu koji je koristio jedan od optuženih, zajedno s dokumentima koji sugeriraju da su planirali eksplozivom raznijeti centar za cijepljenje.

I dok su otmičari brzo uhvaćeni, Mia je pronađena tek u nedjelju. Pronađena je neozlijeđena u napuštenoj tvornici u švicarskoj općini Sainte-Croix, gdje se skrivala s majkom.

Lola Montemaggi je, naime, u siječnju izgubila skrbništvo nad Mijom nakon što je sucu rekla da želi "živjeti na marginama društva".

Sudac je tada dodijelio skrbništvo Lolinoj majci, i presudio da Lola smije posjećivati kćer dva puta mjesečno isključivo u prisustvu bake.

Kako piše Times, tužitelji su otkrili da je Montemaggi ubrzo počela planirati otmicu svog djeteta, a nije se trebala puno truditi kako bi pronašla muškarce koji bi tu ideju pretvorili u djelo.

Poput Lole, optuženi su bili aktivni online korisnici i na internetu zagovarali ideje anti-establišmenta, širili mišljenja protiv nošenja maski, protiv cijepljenja i 5G mreže. No, ono što je posebno zabrinjavajuću je činjenica da su muškarci također dijelili teorije zavjere QAnon.

Nije izolirani slučaj

QAnon je desničarski ekstremistički pokret/kult koji je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama i prema kojem su vodeći demokrati dio globalnog pedofilskog lanca i kanibalizma.

Lola Montemaggi sumnjiči se da je naručila otmicu svog djeteta. Na njezinom Facebook profilu pronađeni su dokazi koji ukazuju na to da dijeli različite teorije zavjere, uključujući tvrdnju da su Francusku infiltrirali sotonistički pedofili.

Državni tužitelj François Pérain rekao je da su muškarci optuženi za otmicu djeteta i da je Francuska podnijela Švicarskoj zahtjev za izručenje majke djeteta.

Francuska BFM TV izvijestila je da su muškarci razmišljali o otmici druge djece koja su bila pod skrbništvom socijalnih službi, jer su, prema njihovim riječima, te institucije predstavljale prijetnju sigurnosti djece.

U posljednjih par godina u SAD-u su bila najmanje tri pokušaja otmice povezana s QAnonom, a pokret je ubrzo pronašao sljedbenike u desecima zemalja širom svijeta. Veliki broj sljedbenika nalazi se u Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Japanu i Italiji.

No, aktivnost QAnona također je u porastu u Francuskoj posljednjih mjeseci, a prošlotjedna otmica sugerira da je pokret sada postao globalna prijetnja.

"Ovaj incident naglašava transnacionalnu nasilnu ekstremističku dimenziju pokreta QAnon", tweetao je Marc Andre Argentino, doktorat sa Sveučilišta Concordia koji proučava QAnon i slične pokrete. "Prijetnja nasilnim ekstremizmom nije ograničena na SAD, nalazi se svugdje gdje postoje pripadnici QAnona."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:58