SASTANAK S PUTINOM

Članovi Vijeća za ljudska prava dobili posebne naputke: ‘Ne uzrujavajte ga, radije ga pitajte o tuljanima‘

Članovima Vijeća za ljudska prava ruskog predsjednika prije sastanka s njim rečeno je koje su teme i pitanja poželjna, a koja nisu

Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/AFP

Kremlj je u srijedu uoči sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina sa svojim Vijećem za ljudska prava pozvao članove Vijeća da "ne uzrujavaju" ruskog čelnika neugodnim pitanjima o ratu u Ukrajini, izvijestili su neovisni mediji pozivajući se na neimenovane izvore bliske Vijeću.

Prema istraživačkoj internetskoj stranici Viorstka, predsjednik Vijeća Valerij Fadejev prije sastanka je razjasnio o kojim će se temama raspravljati na nekoliko sastanaka s članovima predsjedničke administracije posljednjih tjedana, prenosi The Moscow Times.

Zabranjene teme uključivale su ruski drakonski zakon koji kriminalizira "lažne vijesti" o ruskoj vojsci, prosvjede protiv "djelomične mobilizacije", regrutaciju zatvorenika za rat u Ukrajini u režiji plaćeničke skupine Wagner te šokantnu video snimku koja prikazuje smaknuće dezertera Wagnera maljem.

Članovi Vijeća također su bili pozvani da izbjegavaju "toksično" pitanje pogibije ruskih vojnika u Ukrajini.

Rado bi pričao o masovnom ugibanju tuljana

Izvori koje je citirala Viorstka rekli su da najnoviji proratni članovi vijeća "savršeno dobro razumiju" da ne trebaju postavljati kontroverzna pitanja na tijekom videokonferencije s Putinom.

Putin je temeljito revidirao Vijeće u studenom, smijenivši članove koji su javno izrazili sumnje u vezi s ratom.

Dužnosnici Kremlja navodno su uputili članove Vijeća da pitanju loše vođene ruske mobilizacijske kampanje pristupe "vrlo oprezno" kako bi izbjegli poticanje strahova javnosti o drugom valu masovnog novačenja, o kojem se naširoko nagađa.

S druge strane, bilo je rečeno da će Putin "rado razgovarati o" zapadnim sankcijama i svojoj često ponavljanoj pritužbi zbog "otkazivanja" ruske kulture na Zapadu, izvijestila je Viorstka.

Navodno je, također, bio voljan razgovarati o pitanjima koja nisu povezana s ratom, poput nedavnog masovnog ugibanja kaspijskog tuljana i nedavno donesene zabrane javnog izražavanja LGBT identiteta.

Putin se godišnje sastaje sa svojim Vijećem za ljudska prava, tijelom za koje kritičaru kažu da mu je omogućilo da ponudi prazna obećanja o građanskim slobodama dok povećava represiju i guši otpor protiv svoje vlasti.

Putin je, inače, tijekom sastanka koji je prenosila televizija, rekao da se povećava rizik od nuklearnog rata, no da Rusija na svoj arsenal gledao kao na sredstvo za odvraćanje, a ne da njime prva napadne.

‘Raste prijetnja nuklearnog rata, operacija bi mogla biti dug proces‘

"Nismo poludjeli, shvaćamo što je nuklearno oružje. Imamo ta sredstva u naprednijem i modernijem obliku od bilo koje druge nuklearne zemlje, to je očita činjenica. No, nećemo trčati po svijetu mašući ovim oružjem poput britve", rekao je Putin.

Također je po prvi puta kazao da će se njegova vojska vjerojatno dugo boriti u Ukrajini, ali i da ne vidi razloga za mobilizaciju dodatnih vojnika u ovom trenutku. "Što se tiče posebne vojne operacije, to, naravno, može biti dugi proces", kazao je.

U obraćanju sudionicima sjednice požalio se da zapadne organizacije za ljudska prava na Rusiju gledaju kao na "zemlju drugog reda koja uopće nema pravo postojati". "To je ono s čim mi imamo posla. A možemo odgovoriti samo na jedan način - dosljednom borbom za svoje nacionalne interese. Upravo to ćemo učiniti i neka nitko ne računa ni na što drugo", rekao je Putin.

"Da, mi ćemo to napraviti raznim načinima i sredstvima, prije svega ćemo se, naravno, fokusirati na miran način, no ne preostane li nam ništa drugo, branit ćemo se svim sredstvima koja su nam na raspolaganju", poručio je ruski vođa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:58