UOČI DRUGE DEBATE

Clegg je primao donacije stranci na svoj privatni bankovni račun

Šef Liberalnih demokrata optužen za malverzacije sa stranačkim novcem
 AP

LONDON - Novorođena zvijezda britanske politike Nick Clegg danas se, uoči druge televizijske predizborne debate, suočio s optužbama da je muljao novcem predviđenim za financiranje Liberalnih demokrata.

Britanski list Daily Telegrap h objavio je da su tri biznismena, registrirana kao donatori Liberalnih demokrata, 2006. uplaćivala pojedinačne mjesečne donacije u iznosu do 290 eura direktno na privatni bankovni račun Clegga, koji je u to vrijeme radio kao glasnogovornik Liberalnih demokrata za unutarnje poslove.

Kratka priprema

U isto vrijeme u javnost je izašao podatak da je Clegg, tijekom 10 godina rada u Bruxellesu, zaradio 1,9 milijuna eura.

Šef Liberalnih demokrata, kojeg mediji, javnost, konzervativci i laburisti doslovce seciraju nakon što je pobijedio u prvoj debati i zabilježio rast popularnosti, negira optužbe.

- Primio sam novac od trojice prijatelja. Dali su mi ga na ispravan način, ispravno je primljen i prijavljen te iskorišten za isplatu plaće jednom članu mog parlamentarnog tima. Kako bih to dokazao, objavit ću i brojke - najavio je Clegg i dodao da se, unatoč velikom pritisku da zadrži podršku birača, nije posebno pripremao za današnju debatu u Bristolu. Kao i prije prvog sučeljavanja, najavio je odlazak u prirodu i rekao da će zbog vremenske stiske samo kratko proći pitanja sa suradnicima.

Cameron u napadu

S druge strane, njegovi su rivali, torijevac David Cameron i laburist te aktualni premijer Gordon Brown, upregnuli sve snage ne bi li u drugom sučeljavanju, koje će se baviti vanjskom politikom, smlavili liberalnog demokrata koji im je, a da to uopće nisu očekivali, zaprijetio krađom glasova.

Pod većim je pritiskom, pišu mediji, Cameron, koji u prvoj debati nije ispunio očekivanja. Šefu torijevaca, koji se još ne mogu pomiriti s tim da su u samo nekoliko mjeseci izgubili golemu prednost od 20 posto u anketama, bit će teško i ovaj put, tvrde neki, i to zbog neiskustva u vanjskoj politici.

Najslabija karika

Na pokusima se, pišu mediji, pripremao da na pitanja pred 150 ljudi u publici odgovara direktno i da bude “svoj”. Brown, koji je čak otkazao javne nastupe kako bi se pripremio, opet slovi kao najslabija karika, no u prilog mu ide vanjskopolitičko iskustvo.

Iako su mišljenja o tome tko će biti pobjednik drugog sučeljavanja različita, svi se slažu da će borba između trojice kandidata, koji će javnosti iznijeti svoje stavove o nuklearnom naoružanju, ratovima u Iraku i Afganistanu, Europskoj Uniji te Kini, Iranu i SAD-u, ovaj put biti žešća i oštrija. Najnapetija pitanja trebala bi biti ona oko nuklearnog oružja i EU.

Clegg bi mogao dobiti bodove na tome da se njegova stranka protivi ratovima u Iraku i Afganistanu, dok bi (naravno, ako to Brown i Cameron iskoriste) mogao pasti na svojoj proeuropskoj orijentaciji (Britanci su vrlo skeptični prema Uniji) i protivljenju obnovi zastarjelog britanskog nuklearnog sustava podmornica Trident.

Vrlo visoki ulozi

U svakom slučaju, ulozi su vrlo visoki. Prema mišljenju nekih stručnjaka, ova bi debata mogla odlučiti hoće li se u Britaniji ponoviti scenarij iz 1974., kad je imala tzv. hung parliament, odnosno situaciju u kojoj ni jedan stranka nije imala većinu u parlamentu.

Clegg duguje rast podrške mladima

Rast popularnosti koji nakon prve predizborne debate bilježe Liberalni demokrati Nicka Clegga, pokazuje nova anketa Populusa za britanski Times, može se zahvaliti mladim glasačima. Prema toj anketi, najveći udio onih koji po novom preferiraju Liberalne demokrate upravo su mlađi birači (trenutno njih čak 40 posto u dobi od 25 do 34 godine, što je porast od 18-postotnih bodova). Među biračima do 35 godina čak dvije petine podupiru Liberalne demokrate, a toj su stranci sklonije i žene. Od četvrtine glasača koji još ne znaju za koga bi glasali ili to ne žele otkriti, čak petina naginje Liberalnim demokratima, koji odjednom vode i po uvjerljivosti. Uz to, sve više birača priželjkuje ili očekuje “hung parliament”. Pomak birača prema Liberalnim demokratima, tvrdi se, ipak je više vezan uz Cleggovu osobnost, nego vraćanje povjerenja u politiku.

Britanski milijarderi uz liberale

Vođi liberalnih demokrata Nicku Cleggu kao da pomaže netko odozgo. Naime, kad su ga napali da se protivi obnavljanju britanskog nuklearnog sustava Trident, odjednom je grupa generala poručila da bi se “taj novac zaista mogao pametnije potrošiti”. Slično se ponovilo danas oko Cleggova proeuropejstva. Petnaest uglednih britanskih biznismena, uključujući osnivača moćnog Virgin Groupa Richarda Bransona, u otvorenom je pismu istaknulo da bi Britanija trebala imati vladu koja će snažno surađivati s Europom kako bi uravnotežila proračunski deficit i smanjila nezaposlenost (što su i inače dvije najvažnije teme ovih izbora).- Trebamo vladu koja snažno surađuje s glavnom političkom strujom Europe. Tamo se, a ne na rubovima Europe, raspravlja o ključnim pitanjima - kažu poslovnjaci. ( M. Hrupić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:23