BILO KUDA, RUSI SVUDA

CNN: Imamo dokaze, pogledajte kome Wagner dostavlja rakete, u pozadini svega je borba za zlato

CNN ekskluzivno izvještava da ruska zloglasna grupa Wagner ima bitnu ulogu u još jednom oružanom sukobu

Abdel Fattah al-Burhan (lijevo) i Mohamed Hamdan Dagalo

 Ashraf Shazly/Afp

Ruska zloglasna plaćenička skupina Wagner opskrbljuje Sudanske snage za brzu potporu (RSF) projektilima kako bi im pomogla u borbi protiv vojske te zemlje, rekli su sudanski i regionalni diplomatski izvori za CNN, koji ovu informaciju donosi kao svoju ekskluzivu.

Izvori su, naime, rekli da su rakete zemlja-zrak osigurale značajnu potporu borcima paravojnih snaga RSF-a i njihovom vođi Mohamedu Hamdanu Dagalu, poznatijem pod nadimkom Hemedti, koji se bori za vlast s generalom Abdelom Fattahom al-Burhanom, vojnim vladarom Sudana i šefom oružanih snaga zemlje.

Na granici s Libijom, gdje odmetnuti general Khalifa Haftar, kojeg podržava grupa Wagner Jevgenija Prigožina, kontrolira dijelove zemlje, satelitske snimke podupiru ove tvrdnje jer pokazuju neobičan porast aktivnosti u bazama plaćeničke skupine.

image

Sukobi u Sudanu

Afp

Ta moćna ruska plaćenička skupina igrala je javnu i ključnu ulogu u vojnim kampanjama Moskve u inozemstvu - posebno u Ukrajini - i opetovano je optuživana za počinjenje zločina. U Africi je zloglasna skupina pomogla rastućem utjecaju Kremlja i prisvajanju tamošnjih resursa.

Dagalo i Burhan borili su se za vlast putem pregovora o ponovnom uspostavljanju civilnog vodstva u Sudanu, a kada su ti napori propali, izbilo je jedno od najgorih nasilja u toj zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća.

U borbama su poginule stotine osoba, milijuni ljudi ostali su bez električne energije, pitke vode i hrane.

Povećana aktivnost u bazama

Satelitske slike koje su analizirali CNN i skupina otvorenog koda All Eyes on Wagner (Sve oči uprte u Wagner), koja analizira obavještajne i druge podatke otvorenog koda, pokazuju letove jednog ruskog transportnog zrakoplova između dvije ključne libijske zračne baze Haftarovih snaga i koje koristi ova sankcionirana ruska borbena skupina.

Haftar je podržao RSF, kažu izvori, iako on sam poriče da je stao na nečiju stranu. No, povećana aktivnost grupe Wagner u Haftarovim bazama, u kombinaciji s tvrdnjama sudanskih i regionalnih diplomatskih izvora, ukazuje na to kako je moguće da su se i Kremlj i libijski odmetnuti general pripremali podržati RSF čak i prije erupcije nasilja u Sudanu.

image

Abdel Fattah al-Burhan (lijevo) i Mohamed Hamdan Dagalo

Ashraf Shazly/Afp

Pojačano kretanje transportnog zrakoplova Iljušin-76 započelo je dva dana prije početka sukoba u Sudanu u subotu i nastavilo se najmanje do srijede, prema satelitskim snimkama i nizozemskom Twitter profilu specijaliziranom za otvorene izvore i praćenje kretanja zrakoplova Gerjon.

Taj zrakoplov, jedan iz klase zrakoplova poznatih pod NATO oznakom Candid, poletio je iz Haftarove zračne baze Khadim u Libiji u sirijski obalni grad Latakiju - gdje Rusija ima veliku zračnu bazu - u četvrtak, 13. travnja. Idući dan je poletio iz Latakije natrag u Khadim. Dan nakon toga ponovno je odletio u drugu zračnu bazu Haftar u libijskoj Jufri. Parkirao je na osamljenom mjestu, što je Gerjon smatrao vrlo neobičnim. A toga su dana izbili sukobi.

Transportni zrakoplov vratio se u Latakiju u utorak, prije nego što je odletio natrag u zračnu bazu libijske milicije Khadim, a zatim u Jufru, prema istraživanju Gerjona. Tog je dana Rusija ispustila projektile zemlja-zrak na položaje Dagalove milicije u sjeverozapadnom Sudanu, kako navode regionalni i sudanski izvori.

Godinama je Dagalo imao najveću i ključnu korist od ruskog angažmana u Sudanu, kao glavni primatelj ruskog oružja i obuke snaga.

image

Sukobio u Sudanu

Afp

Istraga CNN-a iz srpnja 2022. utvrdila je produbljivanje veza između Moskve i vojnog vodstva Sudana, koje je Rusiji omogućilo pristup zlatnim bogatstvima te istočnoafričke zemlje u zamjenu za vojnu i političku potporu. Ti su odnosi poprimili ozbiljan karakter nakon ruske invazije na Krim 2014. godine, kada je Rusija počela gledati na afrička zlatna bogatstva kao način da zaobiđe niz zapadnih sankcija.

Ruska pljačka sudanskog zlata

Invazija na Ukrajinu 2022. i val sankcija koji je uslijedio ubrzali su rusku pljačku zlata u Sudanu i dodatno ojačali vojnu vlast, zbog čega je grupa Wagner sve više povećavala svoje aktivnosti u zemlji.

Dan prije nego što je Rusija pokrenula svoju invaziju punog opsega na Ukrajinu 24. veljače 2022., Dagalo je predvodio sudansko izaslanstvo u Moskvi kako bi "unaprijedio odnose" između dviju zemalja.

Burhan i sudanska vojska također su ranije imali potporu Kremlja jer Burhan i Dagalo bili su saveznici prije početka borbi. Zajedno su predvodili državne udare 2019. i 2021. godine. Oba su čelnika ranije podržavali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Saudijska Arabija. Te dvije bliskoistočne sile pozvale su na smirivanje situacije u Sudanu, zbog straha od širih regionalnih posljedica sukoba.

image

Mohamed Hamdan Dagalo

Yasuyoshi Chiba/Afp

Ipak, strani akteri već su počeli intervenirati u sukob. Egipat ima dugogodišnju vezu s Burhanom i privatno ga podupire u borbi za vlast, prema sudanskim i regionalnim diplomatskim izvorima. Skupinu egipatskih vojnika zarobio je RSF u vojnoj zračnoj luci u sjevernom Sudanu prvog dana borbi, a vojnici su pušteni nekoliko dana kasnije.

RSF je u izjavi za CNN zanijekao primanje pomoći od Rusije i Libije. Ni Haftar ni šef grupe Wagner Jevgenij Prigožin nisu odgovorili na zahtjev CNN-a za komentar, prenosi ova američka mreža.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:49