SLOMIO SE

CNN-ov komentator se rasplakao usred prijenosa: ‘Od danas je lakše biti roditelj, biti otac‘

‘Imamo dovoljno prebrojanih glasova i dovoljnu razliku da proglasimo Pennsylvaniju, čak i da dođe do ponovnog prebrojavanja‘
Van Jones
 Van Jones Twitter

Nakon četiri dana čekanja, neizvjesnosti i napetosti, pet američkih televizija proglasile su Joea Bidena pobjednikom predsjedničkih izbora u razmaku od 15 minuta, počevši od 17.24 sata po srednjoeuropskom vremenu.

CNN je bio prvi, slijedili su NBC i MSNBC 55 sekundi kasnije. CBS je učinio isto u 17.25, a ABC u 17.26 sati.

Sve četiri televizije koriste iste podatke o brojanju glasova i izlazne ankete kako bi predvidjele pobjednika utrke.

Nakon što je CNN proglasio pobjednika, u studiju medijskog giganta naklonjenog Demokratima, nastala je prava euforija. Posebno je sretan bio Van Jones, bivši dužnosnik Obamine administracije, koji je usred prijenosa zaplakao.

- Od jutros je lakše biti roditelj, lakše je biti otac. Puno je lakše djeci govoriti da je karakter važan, da je istina važna. Da je važno biti dobra osoba - rekao je Jones daveći se u suzama.

- Ako ste musliman u ovoj zemlji, više se ne morate brinuti što vas predsjednik ne želi ovdje. Ako ste imigrant, ne treba vas brinuti činjenica da će predsjednik biti sretan ako vam uzmu djecu...

Ne treba spominjati da je snimka Jonesa odmah postala viralna...

Novinska agencija Associated Press i Fox News, koje surađuju u istraživanju izbornih podataka, objavile su Bidenovu pobjedu nešto kasnije, u 17.40 sati.

Fox je istovremeno s Pennsylvanijom, za Bidena proglasio i Nevadu pa po toj mreži izabrani predsjednik ima najviše elektora, 290.

Fox je, naime, prije dva dana Bidenu pripisao Arizonu, što ostale medijske kuće još nisu učinile pa po njima ima 273 elektora.

Televizije su objavile da je Bidenovo vodstvo u Pennsylvaniji, koje je u subotu doseglo 34 tisuće glasova, dovoljno da zaključe utrku.

"Gledajte, imamo dovoljno prebrojanih glasova i dovoljnu razliku da proglasimo Pennsylvaniju, čak i da dođe do ponovnog prebrojavanja. Mislimo da je matematički nemoguće da se u Pennsylvaniji promijeni poredak", rekao je gledateljima politički direktor NBC-ja Chuck Todd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2022 07:48