KAKVO LICEMJERJE

Coca-Cola je sponzor ovogodišnje UN-ove konferencije o klimi, aktivisti zgroženi: ‘Pa oni zagađuju svijet plastikom!‘

Neki su već pokrenuli i potpisivanje peticije kojom bi se zabranila korporativna sponzorstva sličnim eventima

Boca Coca-Cole

 Rob Wilkinson/Alamy/Alamy/Profimedia/Rob Wilkinson/Alamy/Alamy/Profimedia

Ekološki aktivisti diljem svijeta zgroženi su činjenicom da je sponzor ovogodišnje UN-ove klimatske konferencije Cop27 Coca - Cola, tvrtka koja spada među najveće svjetske zagađivače te je ujedno i veliki ovisnik o fosilnim gorivima.

Suradnja na koju je potpis stavila egipatska Vlada (konferencija se od 16. do 18. studenog treba održati u egipatskom Sharm el-Sheikhu) već je prouzročila da klimatsku konferenciju na socijalnim mrežama prozivaju kao "greenwashing" iako je trebala poslužiti kao centralno mjesto na kojemu će različite Vlade, biznisi i organizacije za zaštitu okoliša potegnuti važna pitanja u vezi klimatskih promjena.

" To je najobičniji greenwashing. Coca - cola je jedan od najvećih svjetskih korisnika plastike. Tijekom posljednje četiri godine ta je tvrtka u našim izvješćima uvijek isplivala kao najveći svjetski zagađivač plastikom", kazala je Emma Priestland iz udruge "Oslobodimo se plastike".

Neki su već pokrenuli i potpisivanje peticije kojom bi se zabranila korporativna sponzorstva sličnim eventima, a John Hocevar iz Greenpeacea upozorio je kako ta kompanija godišnje bude odgovorna za 120 milijardi odbačenih plastičnih boca, od čega je njih 99 posto povezano s fosilnim gorivima.

Tijekom potpisivanja ugovora o sponzorstvu, Coca Colin potpredsjednik operacija za sjevernu Afriku Ahmed Rady kazao je kako vjeruje da će suradnja rezultirati brojnim prilikama za ljude diljem svijeta te u Egiptu.

" Dijelimo zajednički cilj eliminiranja otpada iz oceana i cijenimo napore da se o tome podiže svijest. Spremni smo napraviti naš dio posla i imamo visoke ciljeve za našu kompaniju, počevši od prikupljanja i recikliranja svih boca i limenki koje prodajemo do 2030. godine", poručili su iz tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:07