SVE ZBOG CESTE

Čokoladni mogul ubio oskarovca i njegovu partnericu u karipskom raju: ‘Upali su u zasjedu...‘

Navodno je došlo do neslaganja oko javne ceste koja prolazi kroz Lehrerovu plantažu kakaovca

Daniel Langlois

 Facebook

Američki proizvođač čokolade i njegov navodni pomagač, optuženi su za ubojstvo poznatog kanadskog animatora i njegove partnerice na karipskom otoku Dominika, nakon što su njihova tijela pronađena u izgorjelom automobilu, prenosi Guardian.

Jonathan Lehrer i Robert Snider u srijedu su se pojavili na sudu zbog optužbi za ubojstvo Daniela Langloisa i Dominique Marchand. Lehrer posjeduje imanje i plantažu u blizini Coulibri Ridgea, luksuznog eko-odmarališta koje su vodili Langlois i Marchand.

Navodno je došlo do neslaganja oko javne ceste koja prolazi kroz Lehrerovu plantažu kakaovca, a istovremeno je bila i jedina ruta za pristup eko-odmaralištu.

Prema informacijama lokalnih izvora, Langlois i Marchand upali su u zasjedu u kojoj su ubijeni, nakon čega je njihov automobil sletio u provaliju i zapalio se. Vatra koja je zahvatila njihova tijela bila je toliko intenzivna da ih je policija jedva identificirala putem posrednih dokaza.

- Ovakva vrsta strašnog i brutalnog zločina ne može se ignorirati i ne možemo dopustiti da se odgovorni izvuku - rekao je Rayburn Blackmoore, ministar nacionalne sigurnosti Dominike.

Iako su četiri osobe uhićene za ubojstvo, samo Lehrer i Snyder su optuženi. Sljedeće ročište je u ožujku.

Lehrer je proizvođač čokolade i vlasnik imanja Bois Cottette, a njegov otac kaže da je njegov sin “uspješan poslovni čovjek, a ne ubojica”.

- Teško mi je povjerovati u to. Bilo mu je dosta ilegalnog prelaženja na njegovom putu i to ga je jako smetalo, ali već dugo nismo pričali o tome - dodao je.

Lehrer je spornu cestu 2018. godine pokušao blokirati kamenjem i metalnim cijevima, a zatim je kopao i rovove. Vrhovni sud istočnih Kariba presudio je da se radi o javnoj cesti koju plaćaju porezni obveznici.

Razmatrala se izgradnja druge ceste, ali je kasnije ipak Langloisovim zaposlenicima i gostima omogućen neograničen pristup.

Langlois je bio poznat kao pionir računalne animacije, razvojem softvera za 3D animaciju koji se koristio u filmovima Jurski park, Titanic, Matrix, Harry Potter i Piratima s Kariba. Svoju tvrtku Softimage prodao je Microsoftu za 200 milijuna dolara 1994. godine. Godine 1997. dobio je Znanstveni i tehnički Oscar Akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

S partnericom Marchand 15 godina je gradio odmaralište Coulibri Ridge na posjedu od 285 hektara. Uz pet trokatnih kućica, odmaralište ima vlastitu mrežu za proizvodnju električne energije, skupljanje kišnice, sustav za žetvu, 90 solarnih panela, tri infinity bazena i spa.

- S velikom tugom doznali smo za tragičnu smrt Daniela Langloisa. Njegov doprinos svijetu kinematografije je nesaglediv - objavio je tada Nacionalni filmski odbor Kanade na X-u, prije poznatom kao Twitter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:40