SUKOB U SAD-U

Colorado uveo ‘dan bez mesa‘, Nebraska odmah uzvratila: ‘Uvodimo dan mesa na tanjuru i mjesec junetine!‘

Guverner Nebraske isti je datum proglasio "Danom mesa na tanjuru", objasnivši važnost mesne industrije za lokalno gospodarstvo
Guverner Nebraske Pete Ricketts
 Chris Kleponis/Zuma Press/Profimedia

Nakon što je američka savezna država Colorado pokrenula snažnu kampanju u kojoj stanovnike traže da pokušaju izbjeći konzumaciju mesa, javila se susjedna država Nebraska čiji je guverner, Republikanac Pete Ricketts, kazao kako je riječ o "izravnom napadu na naš stil života".

Stoga je 20. ožujka, datum kojeg su susjedi u Coloradu proglasili državnim danom bez mesa, proglasio "Danom mesa na tanjuru".

Ricketts je dodao kako je proizvodnja crvenog mesa najznačajnija gospodarska grana u toj državi.

Poljoprivreda daje jedno od svaka četiri radna mjesta u Nebraski, a farmeri godišnje prodaju mesa i mesnih proizvoda u vrijednosti dvanaest milijardi dolara, piše BBC citirajući ravnatelja Odjela poljoprivrede u Nebraski Stevea Wellmana.

Na tiskovnoj konferenciji u Omahi Ricketss je rekao kako će Nebraska imati dan jedenja mesa kako bi kontrorali akciji Colorada koja zagovara vegetarijanstvo na jedan dan.

Dan bez mesa pokrenut je još 1985. od strane udruga za zaštitu životinja. Cilj je osvješćivanje javnosti o koristima bezmesne prehrane, kako za zdravlje, tako i okoliš. U pozivu Colorada građanima se savjetuje da pokušaju ne jesti meso jedan dan, te se navodi kako uklanjanje životinjskih proizvoda iz prehrane smanjuje rizik od brojnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes i karcinome.

- Biljna prehrana pomaže očuvati naš okoliš, smanjiti ugljični otisak, sačuvati šume i divlje rezervate, te smanjuje zagađenje vodotoka - napisali su u Coloradu u pozivu građanima.

Tamošnji guverner, demokrat Jared Polis, mesojed je, no u vezi je s osobom koja je vegan.

image
Guverner Colorada Jared Polis
Chet Strange/Afp/Profimedia

Na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak njegov politički protivnik iz susjedne države rekao je:

- Ako se želite riješiti govedine i junetine u našoj zemlji, time ćete potkopati sigurnost hrane i uništiti industriju naše države koja nam je vrlo bitna - rekao je dodavši kako će ubuduće mjesec svibanj svake godine biti "mjesec govedine", a u prodaju su stavljene i registarske pločice na kojima se uz osnovne podatke navodi i "Zemlja govedine".

Ovo nije prvi puta da Ricketts otvoreno napada susjednu državu, objašnjava BBC. Colorado je znatno liberalniji od Nebraske po pitanju marihuane, te je prodaja gotovo u potpunosti legalizirana u rekreativne svrhe. U republikanskoj Nebraski to nije tako.

- Ako legalizirate marihuanu ubit ćete svoju djecu - rekao je na tiskovnoj konferenciji odgovarajući na prijedlog da se marihuana legalizira i u njegovoj državi.

Guverner susjednog Colorada zasad se nije oglasio o njegovim optužbama i "mesnom danu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:54