PRIJETNJA UPALILA

Comedy Central cenzurirao zadnju epizodu South Parka zbog Muhameda

 South Park

Comedy Central , televizijska mreža koja emitira satirični crtić, cenzurirala je posljednju epizodu nakon što je autorima popularnog South Parka pristigla prijetnja smrću od radikalne islamske skupine Muslimanska revolucija, piše Telegraph.

Nastavak prošlotjedne epizode i dalje je sadržavao brojne reference na muslimanskog proroka Muhameda, no njegov je lik bio zamijenjen ogromnim natpisom 'CENZURA' dok je svako spominjanje njegova imena također bilo cenzurirano.

Uz to, Comedy Central je cenzurirao i oko 35 sekundi razgovora na kraju epizode u kojem su Kyle, Isus Krist i Djed Božićnjak donose zaključke o tome što su naučili kroz cijele dvije epizode.

Iako se špekuliralo kako su autori crtića namjerno cenzurirali sami sebe kao dio šale, Matt Stone i Trey Parker ističu kako je kako cenzuru u postprodukciji uveo upravo Comedy Central.

- U posljednjih 14 godina koliko radimo South Park nikada nismo napravili epizodu iz koje nismo mogli stati kada je bilo potrebno. Dostavili smo 201. epizodu South Parka Comedy Centralu koji je potom odlučio napraviti izmjene.

Cenzura nije 'neka viša fora' s naše strane. Comdey Central je odlučio dodati 'beepove'. Zapravo, Kyle u svojem govor na kraju priča o zastrašivanju i strahu. Nije niti jednom spomenuo Muhameda, no svejedno je bio utišan.

Vratit ćemo se sljedećeg tjedna s nečim sasvim novim pa ćemo vidjeti što će se s time dogoditi - stoji u priopćenju Matta i Treyja.

Nakon podizanja medijske prašine oglasila se i sama televizijska kuća, Comedy Central.

- Ne mogu previše zalaziti u tematiku, no mogu potvrditi kako je Comedy Central cenzurirao epozodu, a ne autori South Parka - rekao je glasnogovornik popularne TV kuće.

Podsjetimo, prošlotjedna epizoda South Parka završila je tako da su stanovnici istoimenog gradića morali predati proroka Muhameda, odjevenog u kostim plišanog medvjeda, ljutitom glumcu Tomu Cruiseu, ali i crvenokosoj (ginger) djeci koji su iz njega planirali izvući 'moć' nedodirljivosti i zaštite od ismijavanja kakvu upravo on uživa.

Međutim, kada je u najnovijoj epizodi Muhamed prisiljen izaći iz kostima umjesto njega pojavljuje se Djed Božićnjak.

Upravo je taj sporni kostim medvjeda naljutio islamsku skupinu 'Muslimanska revolucija' koja je na vlastitim internetskim stranicama objavila poruku navodeći da su Trey Parker i Matt Stone uvrijedili njihova proroka.

Poruka je sadržavala i jezivu fotografiju Theoa Van Gogha, nizozemskog filmaša kojeg je 2004. godine ubio muslimanski ekstremist nakon što je Van Gogh napravio film o ženama u islamskom svijetu koje su odbile učenja proroka Muhameda.

- U epizodi je otvoreno uvrijeđen Muhamed. Ovo nije prijetnja već upozorenje o realnosti onoga što će im se vjerojatno dogoditi - poručio je vođa skupine, Abu Al-Talhah Amrikee.

'Upozorenje' je pristiglo na adresu kalifornijskog studija South Parka, ali i Comedy Centrala.

Zanimljivo je, međutim, kako se South Park, osim islama, vrlo često ruga brojnim drugim religija, no njihovi vjernici se ne nalaze uvrijeđenima. U posljednjoj epizodi Buda je prikazan kao ovisnik o kokainu dok je Isus Krist ovisan o internetskoj pornografiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:58