BIVŠI PREMIJER

Conteov Pokret pet zvijezda će i dalje podržavati talijansku vladu: ‘Bit ćemo vjerni i konstruktivni‘

Conte je izjavio da je razgovarao s premijerom Draghijem te da će se uskoro sastati s njim
 Europa Press/o.barroso.pool/Contactophoto/Profimedia

Talijanski Pokret pet zvijezda nastavit će podržavati vladu nacionalnog jedinstva koju predvodi Mario Draghi, unatoč nepopularnosti nekih njezinih odluka, rekao je u ponedjeljak bivši premijer Giuseppe Conte, najvjerojatniji novi čelnik stranke.

"Neke (vladine) odluke su potaknule nezadovoljstvo i zabrinutost građana... Bit ćemo vjerni i konstruktivni, no nećemo odustajati od naših vrijednosti i bitaka", rekao je Conte u intervjuu za novine Corriere della Sera.

Dodao je da je razgovarao s premijerom Draghijem te da će se uskoro sastati s njim.

Pokret pet zvijezda osvojio je 32 posto glasova na posljednjim izborima 2018. godine te je najveća stranka u parlamentu, no popularnost im je opala zbog mijenjanja politike i internih svađa.

"Posljednje razdoblje nije bilo dobro za Pokret pet zvijezda, no s novim vodstvom stranka će se vratiti kako bi se jasno i glasno čuo njezin glas, te ćemo raditi, kao i uvijek, za dobrobit zemlje", dodao je.

Conte, tehnokrat koji je prethodno odbio bilo kakvu izravnu stranačku pripadnost, dao je ostavku na mjesto premijera u siječnju nakon što je njegova vlada izvukla deblji kraj u koalicijskim svađama te je ubrzo nakon toga preuzeo zadaću oživljavanja Pokreta pet zvijezda.

Njegov izbor na čelu stranke smatra se formalnošću.

Kasno u subotu Conte je rekao da je Pokret pet zvijezda razriješio dugotrajnu internu pravnu bitku koja će im omogućiti da krenu naprijed s glasanjem za novog stranačkog čelnika.

56-godišnji odvjetnik rekao je da radi na nacrtu novog statuta za Pokret pet zvijezda, da će stranka odsad imati izraženiji međunarodni profil te da će pokušati razviti širi utjecaj.

Rekao da će članovi stranke izabrati novog čelnika i da će, kao i prije, internetska platforma biti korištena za konzultacije s članovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2023 20:12