LIDER LABURISTA

Corbyn pozvao na prijevremene izbore kako bi se okončala kriza radi brexita

Jeremy Corbyn
 Henry Nicholls / REUTERS

Britanski oporbeni vođa Jeremy Corbyn pozvao je u ponedjeljak na prijevremene izbore u Velikoj Britaniji kako bi se okončao zastoj oko brexita u trenutku kad premijera Borisa Johnsona pritišću da raspusti parlament.

Corbyn je rekao da će Laburistička stranka, ako pobijedi, raspisati drugi referendum o izlasku Britanije iz Europske unije, nakon prvog koji je održan 2016. i na kojem su se stanovnici izjasnili za izlazak.

Konzervativni vođa Boris Johnson ne želi raspisati izbore, ali će možda biti primoran ako mu se ne izglasa povjerenje u parlamentu.

- Laburisti vjeruju da se odluka o rješavanju krize oko brexita treba prepustiti građanima - rekao je Corbyn, prema pisanju britanskog Press Associationa.

- Ako dođe do prijevremenih izbora ove jeseni, Laburisti će se obvezati održati referendum, posljednju riječ dati građanima i ponuditi im vjerodostojne opcije pa i opciju ostanka - rekao je Corbyn.

Johnson je obećao izvesti Britaniju iz EU-a do 31. listopada i u slučaju brexita bez sporazuma.

EU nema namjeru razmatrati zahtjev Johnsona za ponovnim pregovorima o sporazumu dogovorenom s njegovom prethodnicom, Theresom May.

Sporazum nije prošao u britanskom parlamentu u kojemu sjede mnogi zastupnici koji poput Corbyna žele spriječiti brexit bez sporazuma.

Navodno bi parlament trebao ponovno zasjedati "za nekoliko dana", nakon ljetne stanke.

U nedjelju su procurili vladini dokumenti koje je objavio Sunday Times, a prema kojima će se Britanija suočiti s nestašicom hrane, lijekova i goriva u slučaju brexita bez sporazuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:00