FATALNA SRPKINJA

Corriere della Sera: Carla Del Ponte lovila Karadžića preko mlade ljubavnice iz Milana

Haškoj tužiteljici informatori su dojavili o milanskoj ljubavnici. Dva agenta su je pratila kad je krenula u Beograd, no Karadžiću je netko dojavio

Radovan Karadžić

 Peter Dejong/AFP

Blizu milanskog stadiona na San Siru živjela je mlada Srpkinja, ljubavnica Radovana Karadžića, koja je redovito odlazila u Beograd na sastanke s njime. Carla Del Ponte, Švicarka, tužilica haaškog Sudišta za bivšu Jugoslaviju (ICTY), preko nje je lovila Karadžića.

To milanski Corriere della Sera prenosi jučer iz knjige "Prokleto Sarajevo" koju su sastavili istraživački novinari Francesco Battistini i Marzio G. Mian. Knjiga još nije u prodaji, bit će predstavljena večeras u Milanu, pa se držimo onoga što je objavljeno u Corriereu.

Autori su intervjuirali Carlu Del Ponte koja je, kaže, bila opsjednuta lovom na Radovana Karadžića, prvog predsjednika (sada nekima prijateljske) Republike Srpske. Skupa s Bin Ladenom je činio par najtraženijih bjegunaca na svijetu. Prije nego je ulovljen skrivao se 12 godina. Del Ponte je raspolagala informatorima, plaćenima (i jamačno ne uvijek inteligentnima i poštenima, ako se sjećamo kako je Antu Gotovinu tražila po samostanima i ucjenjivala Hrvatsku da ga preda, dok je Gotovina živio nimalo redovničkim životom na Kanarskim otocima).

image

Carla del Ponte

Fabrice Coffrini/AFP

Tako je i doznala za fatalnu Srpkinju, čije ime nije tu objavljeno. Trebala joj je podržka nekoga s ovlastima u Italiji, pa se obratila Ildi Boccassini, tužilici u Milanu, koja se s tog mjesta - kako znamo reći u Splitu - napila krvi Silviju Berlusconiju. Boccassini je izdala nalog za praćenje djevojke, pa je usput doznala da je cura paralelno ljubavnica i stanovitoga poznatoga i bogatoga milanskog industrijalca, koji nije imao pojam da je dijeli s političkim vođom srebreničkog genocida. Jedan agent se upisao u teretanu gdje je dama redovito vježbala. Kad je krenula avionom za Beograd, u isti avion su se ukrcali i dvojica talijanskih agenata. Pratili su je kad je ondje otišla frizeru, pa u hotel. Vrebali su - ali ništa. Del Ponte pretpostavlja da je Karadžiću netko dojavio da mu se sprema zamka. "A još smo morali platiti informatoru", žali i sada štedljiva Švicarka, intervjuirana dok je u Asconi igrala golf.

Autori su intervjuirali i Karadžića, koji guli doživotnu zatvorsku kaznu na engleskome priobalnome kanalskom otoku Wightu. Zločinac nije ni priznao ni zanijekao fatalnu Srpkinju iz Milana, objasnivši: "Neću nikada reći išta što bi naškodilo onima koji su mi pomagali". Po istoj logici odbija priznati ili zanijekati da je dolazio - kao neprepoznatljivi "doktor Dragan Dabić" - u Milano gledati Inter gdje je igrao njegov pristaša Siniša Mihajlović, Srbin iz Borova.

Kaže samo: "Meni je čast znati da me podržava izvanredna osoba kakav je Siniša. Znamo se još otkad je igrao u Crvenoj zvezdi. Uvijek je podržavao našu borbu i nikada nije šutio o nepravdama nanesenima Srbima."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:44