DOGOVOR

Čović i Dodik najavili izbornu suradnju u BiH

Predsjednik HDZ-a BiH pokušavao je nagovoriti čelnika Srba u BiH da pristane na nove pregovore o reformama
 Bruno Konjević/Cropix

SARAJEVO - Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, nakon sastanka s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom najavio je neku vrstu izbornog savezništva tih dviju stranaka. - Mnogi se naši interesi preklapaju - izjavio je Dodik pojašnjavajući zašto daje potporu HDZ BiH. Prema njegovim riječima u Stranci nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kojoj je Dodik na čelu, žele da u predsjedništvo BiH dođe “pravi predstavnik Hrvata, a ne neka kamuflaža kako je to bio slučaj sa Željkom Komšićem”. Dva su lidera ove izjave dale nakon sastanka u Banjoj Luci koji se prvenstveno trebao baviti reformama u BiH.

Nema radikalnih promjena

Čović je najavio za 6. i 7. travnja novi krug pregovora u koje će biti uključeni predstavnici EU i SAD-a. Dodik je pak iskazao načelnu spremnost za razgovore, ali je još jednom ponovio kako neće pristati na radikalne izmjene ustava BiH.

Dopustio je mogućnost manjih izmjena ustava i izbornog zakona, kako bi se oni uskladili s presudom Europskog suda za ljudska prava koji je ocijenio kako način izbora članova predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamenta BiH narušava temeljna ljudska prava jer ne dopušta mogućnost izbora pripadnika nacionalnih manjina.

- Bit će prijepora i rasprava - rekao je Čović, koji je o dokumentu, što će biti predmetom usuglašavanja tijekom boravka u Madridu, u srijedu već razgovarao s Miguelom Angelom Moratinosom, ministrom vanjskih poslova Španjolske.

Članstvo u EU i NATO-u

Taj bi dokument, sačinjen na dvije stranice, kako je rekao Čović, načelno potvrdio spremnost za nastavak reformi koje bi BiH vodile prema članstvu u EU i NATO-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:17