ŠEFOVI HDZ-a I SNSD-a

Čović i Dodik sastali se u Mostaru: ‘Priče da je naša suradnja savez protiv nečega nisu točne‘

Zajedno s izaslanstvima Dodik i Čović razgovarali su o održavanju prvih lokalnih izbora u Mostaru nakon punih 12 godina
Dragan Čović, Milorad Dodik (arhiva)
 Tom Dubravec/Cropix

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako ova stranka očekuje da će dobiti gradonačelnika u Mostaru nakon lokalnih izbora koji se održavaju 20. prosinca, dok je čelnik SNSD-a Milorad Dodik izrazio očekivanje da će tamošnje Srbe predstavljati vijećnici koje ovaj narod izabere.

Zajedno s izaslanstvima Dodik i Čović razgovarali su u utorak u Mostaru o održavanju prvih lokalnih izbora u Mostaru nakon punih 12 godina. Nakon što je Ustavni sud BiH 2010. osporio izborna pravila za Mostar, tek ove godine pod pritiskom međunarodne zajednice vodeći hrvatski i bošnjački političari dogovorili su promjenu Izbornog zakona BiH u dijelu koji se odnosi na izbore u tome gradu.

"Naša je želja da izbori u Mostaru proteknu u najboljem redu kako bi se u Gradsko vijeće izabralo 35 vijećnika, uz ambiciju HDZ-a da ima takav potencijal kako bi imao svog gradonačelnika", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

Gradonačelnik Mostara posredno se bira iz redova 35 izabranih vijećnika. Ukoliko u dva kruga glasovanja kandidat za gradonačelnika ne dobije dvotrećinsku potporu Gradskog vijeća, u trećem krugu za potvrdu novog gradonačelnika Mostara dovoljna je i natpolovična većina od 18 vijećnika.

Čelnik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je kako očekuje da će srpski birači prvi put u sastavu Gradskoga vijeća izabrati svoje vijećnike a da ih ne preglasavaju bošnjačke i hrvatske stranke.

"Izbori koji su izazvali mnogo pozornosti, ne samo ovdje u Mostaru, nego u Europi i svijetu. Vrlo je važno da se ti izbori održe u poštenim uvjetima, da ljudi izađu i glasuju. SNSD je sa srpskim strankama ovdje sačinio srpsku listu i imamo ambiciju biti vidljivi u Gradskom vijeću Mostara", rekao je Dodik.

Čović je upitan o reformama koje BiH treba poduzeti kako bi se približila Europskoj uniji istaknuo kako je ključno za budućnost te zemlje zajamčiti jednakopravnu poziciju triju konstitutivnih naroda.

"Tri konstitutivna naroda i legitimno predstavljanje je temelj Daytona, natkovljujuća dimenzija Ustava BiH. Samo tako može funkcionirati ova država", rekao je Čović.

Čović je ponovio zahtjeve za zatvaranjem Ureda visokog međunarodnog predstavnika nakon što zemlja dobije kandidacijski status s Europskom unijom.

"HDZ BiH već duže vremena ističe da je došlo vrijeme da se transformira Ured visokog predstavnika. Idealan scenarij bi bio da u prvih šest mjeseci sljedeće godine dobijemo Izborni zakon, u sedmome mjesecu dobijemo kandidacijski status, te nakon toga krenemo s razgovorima o transformiranju OHR-a kako bi institucije BiH na svim razinama preuzele odgovornost za proces približavanja Europskoj uniji", pojasnio je čelnik HDZ-a BiH.

Čelnik SNSD-a je ponovio kritike na račun visokog međunarodnog predstavnika u BiH Valentina Inzka tvrdeći da se nastoji umanjiti značenje konstitutivnih naroda.

"Oni moraju znati da stranka kojoj sam na čelu i koja većinski predstavlja srpski narod ne prihvaća nikakvu BiH koja se ne zasniva na konstitutivnim narodima. Točka. O tome se više ne može razgovarati", rekao je Dodik.

Kako javlja Klix.ba, Čović je kazao da tema razgovora danas nisu bili samo lokalni izbori nego i druga bitna pitanja u BiH i Vijeću ministara s obzirom na to da su prisutni bili i Vjekoslav Bevanda, državni ministar financija i predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

"Teme su u interesu nas u BiH, u pitanju je naš europski put", poručio je Čović.

On još ističe da je veliki broj aktivnosti koje SNSD i HDZ zajednički vode na različitim nivoima vlasti, a Dodik poručuje da je to uspješna suradnja.

"HDZ i SNSD već dugo imaju uspješnu suradnju, visok stupanj razumijevanja. Javljaju se priče da je to savez protiv nečega, nekoga, ali to nije točno", rekao je Dodik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:58