PREDSJEDNIK HDZ-a BIH

Čović kaže da je vrijeme da BiH izađe iz začaranog kruga sukoba te da se o pravima naroda ne može pregovarati

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović
 REUTERS

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović kazao je u četvrtak u Sarajevu kako bi svi u Bosni i Hercegovini morali pokazati više spremosti na suradnju kako bi se napokon izašlo iz začaranog kruga koji stalno proizvodi nove sukobe te upozorio da se o pravima naroda ne može pregovarati.

Tijekom govora koji je održao na božićnom primanju što ga je s hrvatskim dužnosnicima u tijelima vlasti upriličio u parlamentu BiH, Čović je kazao kako bez unutarnje suradnje ne može biti ni napretka ka članstvu u Europskoj uniji.

"To mora biti rezultat procesa vođenog na načelima uzajamnog priznanja, uvažavanja i u smislu političke kulture svima prihvatljivoj komunikaciji. Stoga moramo izaći iz začaranog kruga političkih taktiziranja i nadmudrivanja, iznjedriti nove politike temeljene na načelima umjerenosti, dostojanstva i gostoprimstva. Bez tih vrijednosti nećemo moći sačuvati naše bogatstvo različitosti koje je fundament državnosti Bosne i Hercegovine, njene stabilnosti i sigurnosti", kazao je Čović.

Upozorio je i kako stalni sukobi pokazuju da u BiH nisu dovoljno naučili iz prošlosti pa tako nisu ni izvukli potrebne pouke niti su se oslobodili naslijeđa totalitarizma u kojem caruju jednoumlje i prisila.

Komentirajući prijepore oko provedbe rezultata izbora i promjene izbornog zakona Čović je istaknuo kako je to isključivo pitanje vladavine prava, ljudskih prava, institucionalne ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda i svih stanovnika BiH.

"Teško me itko može uvjeriti da možemo biti podjeljeniji nego što u ovom trenutku jesmo. Razgradnja klime povjerenja kojom se svjesno potiče pripadnike jednog naroda da glasaju protiv onoga što je dominantno izraz volje drugoga naroda je nasrtaj na prava i slobodu tog naroda, manipulacija i zlouporaba demokracije bez presedana", kazao je Čović aludirajući na kontroverzni izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda.

Dodao je kako Hrvati u BiH posredstvom svojih političkih predstavnika ne traže ništa što već nema uporište u ustavu i što druga dva naroda nemaju.

Zaključio je kako se o konstitutivnosti naroda kao temeljnom ustavnom načelu ne može pregovarati niti se bilo čija prava mogu po nečijim željama smanjivati ili uvećavati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:23