PROPAO SASTANAK

Čović o pregovorima s Izetbegovićem o promjeni izbornog zakona: SDA bi razgovore bez dogovora

Izetbegović je na sastanku Čoviću poručio kako od dogovora nema ništa sve dok se ne uspostavi nova vlada Federacije BiH
 Damir Krajac/Cropix

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović optužio je u srijedu bošnjačku Stranku demokratske akcije (SDA) da izbjegava provesti promjene izbornog zakona pribjegavajući taktici "pregovora bez dogovora".

"Čini mi se da i dalje postoji stajalište SDA da se dogovaramo, ali da se ne dogovorimo", kazao je Čović novinarima nakon što je u Sarajevu propao njegov sastanak s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Sastanak je sazvan kako bi se otvorili pregovori o izmjenama izbornog zakona BiH nužnim zbog provedbe većeg broja presuda Europskog suda za ljudska prava, ali i Ustavnog suda BiH, kojima je potvrđeno kako je izborni proces u toj zemlji opterećen brojnim diskriminirajućim zakonskim odredbama.

Hrvatska također podupire potrebu izmjena izbornog zakonodavstva u BiH uz ocjenu kako je to važno za očuvanje jednakopravnosti konstitutivnih naroda.

Izetbegović je na sastanku Čoviću poručio kako od dogovora nema ništa sve dok se ne uspostavi nova vlada Federacije BiH, na temelju rezultata izbora provedenih 2018., a usput je optužio HDZ BiH da provodi "teror manjine nad većinom" obarajući u domovima naroda entiteta i države zakone i odluke koje donose zastupnički domovi.

Čović je nakon toga podsjetio kako su izmjene izbornog zakona sastavni dio paketa kojega su on i Izetbegović potpisali u lipnju, kada su dogovorena nova izborna pravila za Mostar.

"To moramo uraditi inače sporazum ne vrijedi", kazao je Čović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:56