BOSNA I HERCEGOVINA

Čović otkrio o čemu je razgovarao s Vučićem u Beogradu pa poslao poruku Izetbegoviću

Predsjednik HDZ BiH odbacio je kritike koje mu je zbog sastanka s Aleksandrom Vučićem u Beogradu uputio čelnik SDA
Milorad Dodik, Aleksandar Vučić i Dragan Čović
 Aleksandar Vučić Instagram

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u srijedu je odbacio kritike koje mu je zbog sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uputio čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kojega je istodobno pozvao da poštuje ranije dogovore čiji je cilj osigurati izmjene izbornog zakona BiH.

U intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz" Čović je kazao kako je u ponedjeljak tijekom susreta s Vučićem u Beogradu na kojemu je bio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik glavna tema bila izvještaj Europske komisije o napretku BiH.

Čelnik HDZ-a taj je dokument opisao kao "dosta siv" uz ocjenu kako bi u tim okolnostima bilo veliko postignuće ukoliko bi BiH naredne godine dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Čović je kazao kako je s Vučićem razgovarao i o predstojećim lokalnim izborima u BiH zakazanim za 15. studenog a ponovio je svoje ranije ocjene kako je Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) u sadašnjem sastavu nezakonito.

"Nije tajna da neke političke opcije žive posljednjih desetak godina isključivo na izbornom inženjeringu koji se provodi u izbornom procesu", kazao je Čović aludirajući na "slučaj Komšić" odnosno činjenicu da je on kao hrvatski član Predsjedništva BiH izabran uz potporu SDA na čijem je čelu Izetbegović.

Čelnik vladajuće bošnjačke stranke ranije ovog tjedna kritizirao je Čovićev i Dodikov sastanak s Vučićem uz ocjenu kako oni namjerno izbjegavaju čuti njegovo mišljenje o stanju u BiH. Izetbegović je kazao kako je BiH "tronožac" koji ne može stajati bez treće strane, u ovom slučaju Bošnjaka.

Čović mu je na to sada odgovorio porukom kako je upravo u pregovorima između HDZ BiH i SDA koji su trenutačno blokirani potrebno pokazati koliko je bitan taj tronožac u BiH te koliko je važno da razgovaraju predstavnici tri naroda.

"Vjerujem da će Izetbegović prihvatiti tu realnost i da ćemo provesti naše dogovore oko Mostara i izbornog zakona do konca godine", kazao je Čović dodajući kako ima dojam da SDA sada traži način kako izigrati sporazum kojega su on i Izetbegović potpisali u lipnju kada su definirana nova izborna pravila za Mostar i ujedno dogovoreno da se do kraja godine nađu rješenja za izmjene izbornog zakona odnosno način biranja članova Predsjedništva BiH i zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

Unatoč tom sporazumu pregovori su blokirani a SDA je postavila zahtjev da se prije izmjene izbornog zakona uspostavi nova vlada Federacije BiH koja je u tehničkom mandatu još od izbora 2018. godine. HDZ BiH na to ne pristaje a Čović je u srijedu to i potvrdio kazavši kako ne vidi zbog čega bi uopće sastavljali novu entitetsku vladu ako se postignuti dogovori ne provode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:31