ČELNIK HRVATA U BIH

Čović razgovarao s Varhelyjem: ‘Treba uspostaviti vlast u BiH te ubrzati ustavne i europske reforme‘

‘Očekujem odlučnost od svih političkih lidera u državi za žurnu uspostavu vlasti, kao i dogovor oko postizanja reformskih pomaka‘

Dragan Čović

 Nangka Press/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

Čelnik bosanskohercegovačkih Hrvata Dragan Čović u telefonskom razgovoru s europskim povjerenikom za proširenje Oliverom Varhelyijem rekao je kako očekuje da će se u BiH brzo uspostaviti vlast nakon nedavnih izbora i provesti reforme koje bi spriječile preglasavanje Hrvata i ubrzale europski put, priopćio je u četvrtak Čovićev ured.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH, krovne političke organizacije Hrvata, zahvalio je povjereniku za preporuku da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU-u.

“Očekujem odlučnost od svih političkih lidera u državi za žurnu uspostavu vlasti, kao i dogovor oko postizanja reformskih pomaka“, rekao je Čović.

To podrazumijeva izmjene izbornog zakona i ograničene ustavne reforme izmjene koje bi smanjile napetosti i stabilizirale unutarnju situaciju, rekao je zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH.

Nakon što je visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene izbornoga zakona i ustava Federacije BiH, bošnjačke stranke su najavile nove prosvjede ispred Schmidtova ureda.

Čović je Varhelyija upozorio i na nastavak prakse preglasavanja Hrvata nakon što je Željko Komšić dominantno glasovima Bošnjaka izabran za hrvatskog člana kolektivnog predsjedništva BiH, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2023 02:06