VAŽAN SASTANAK

Čović s Varhelyijem: ‘Europska unija je najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH‘

Od državnog Vijeća ministara BiH koje je u odlasku očekuje se prihvaćanje nekoliko reformskih zakona i mjera

Oliver Varhelyi 

 Samir Jordamovic/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je u utorak, tijekom susreta s povjerenikom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem, kako Europska unija predstavlja najvažniji vanjskopolitički prioritet za BiH, a s povjerenikom EU-a razgovarao je i o uspostavi vlasti između HDZ BiH i probošnjačke "osmorke".

Kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, Čović je s europskim povjerenikom EU-a razgovarao neposredno prije potpisivanja dokumenta naziva "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022.-2026. godine" u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji bi trebao biti osnova uspostave vlasti sa strankama "osmorke".

Čović je u razgovorima istaknuo kako "europska BiH nema alternativu te kako Europska unija ostaje najvažniji vanjskopolitički prioritet sad i u budućnosti".

Sugovornici su razgovarali o mogućnosti stjecanja kandidacijskog statusa te o tome što je potrebno učiniti kako bi BiH ispunila ključne reforme i uspostavila vlast nakon općih izbora održanih u listopadu 2022.

Predsjednik HDZ-a BiH izrazio je posebnu zahvalnost povjereniku za susjedstvo i proširenje na predanosti u radu za europsku BiH te ga nazvao "dokazanim i predanim prijateljem BiH".

Povjerenik Varhelyi nagovijestio je ranije mogućnost da Europsko vijeće već u prosincu prihvati preporuku Europske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidacijski status za članstvo. Pritom se od državnog Vijeća ministara BiH koje je u odlasku očekuje prihvaćanje nekoliko reformskih zakona i mjera.

Čelnik HDZ-a BiH u utorak bi s predsjednikom SDP-a BiH Nerminom Nikšićem, koji predstavlja osam probošnjačkih stranaka, trebao potpisati sporazum na temelju kojega bi zajedno uspostavili vlast na razini entiteta Federacije BiH i države BiH. To će biti put da HDZ BiH mijenja političkog partnera i da to više nije vodeća bošnjačka stranka SDA, za koju je Čović istaknuo da je izigrala više dogovora, uključujući i onaj o izmjeni Izbornog zakona i ustavnih reformi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. siječanj 2023 16:59