ZARAZA U PRAŠUMI

COVID-19 STIGAO DO ZABAČENOG PLEMENA U AMAZONI Svi su u strahu da će virus izbrisati zajednicu: 'To je kao da buldožerom udarite tvornicu stakla'

 
Ilustracija
 LEO RAMIREZ / AFP

Alvanei Xirixana, 15-godišnjak iz brazilskog sela Rehebe, koje se nalazi pored rijeke Uraricoera i koje je dio rezervata plemena Yanomami, preminuo je u četvrtak navečer nakon što se od Covida-19 gotovo tjedan dana liječio u jedinici intenzivne njege u gradu Boa Visti, piše The Guardian.

Dnevne novine Folha de São Paulo napisale su da tamošnji rudari zlata Uraricoeru koriste kako bi ilegalno ušli u rudama bogat teritorij plemena Yanomami, koje živi u Amazoniji na granici između Brazila i Venezuele te koje ima oko 35 tisuća pripadnika.

Internetski portal Amazônia Real piše da su u izolaciju stavljeno 70-tak žitelja Rehebea, žrtvini roditelji, pet djelatnika u zdravstvu te lokalni pilot.

Nije jasno kako se i gdje dječak zarazio koronavirusom, a Xirixana navodno nije živio u sklopu rezervata.

Medijski napisi sugeriraju da vođe plemena Yanomami sumnjaju da bi ilegalni rudari zlata mogli biti krivi za donošenje koronavirusa u njihovu zajednicu.

Smrt Xirixane osvježila je bolna sjećanja pripadnika plemena, ali i ponovno pobudila strah da bi koronavirus autohtonom stanovništvu Južne Amerike mogao nanijeti ozbiljnu štetu.

Carlo Zaquini (82), talijanski misionar koji već više od 50 godina surađuje s plemenom, osobno je svjedočio kakve je gubitke za zajednica pretrpjela tijekom 70-ih i 80-ih godina kada su dio plemena usmrtile epidemije koje je uzrokovalo povećanje broja radnika u cestogradnji i rudara zlata.

"To je kao da buldožerom udarite tvornicu stakla. Sve se bilo razbilo. Nakon jedne epidemije došla bi druga", rekao je Zaquini. "Znam da su ospice u nekim selima ubile pola stanovnika. Ako Covid-19 napravi isto, to će biti masakr."

Brazilski zdravstveni dužnosnici za sada su među 850 tisuća pripadnika autohtonih naroda koji žive na području Brazila detektirali 24 osobe koje su zaražene koronavirusom. "Autohtoni narodi s epidemijama koje im je donio bijeli čovjek žive od 16. stoljeća", napisao je kolumnist Bernardo Mello Franco ovoga tjedna za dnevne novine O Globo. "Sada, s dolaskom koronavirusa, prijetnja se vratila."

Vjeruje se da 20 tisuća ilegalnih rudara zlata (u Brazilu ih zovu 'garimpeiros') djeluje na području na kojem živi pleme Yanomami.

Liječnica Sofia Mendonça, koja radi s autohtonim stanovništvom, rekla je da im se životi mogu spasiti samo ako ih se izmjesti iz njihovih domova. "Ako ih ne maknemo otamo, šansa da će tamo izbiti epidemija puno je veća", upozorila je.

Zaquini je dodao da se nada da su vlasti sada bolje pripremljene. "Prije su se dogodile neke stvari koje su me traumatizirale i nadam se da se neće ponoviti. No situaciju gledam s pravim pesimizmom", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:34