NOVE MJERE U EUROPI

Covid potvrde prvo su trebale služiti samo za prelazak granice, sada se koriste posvuda, evo što kaže EU

Kako će uskoro proći godinu dana od prvih cijepljenja, čiji učinak slabi, mnoge države članice mijenjaju namjene covid potvrda

Covid potvrda

 Claudio Furlan/Lapresse/Profimedia

Hrvatska nije jedina država članica EU-a koja mijenja pravila i svrhu korištenja covid potvrda. Čine to i druge države, a razlike se kreću od najave uvođenja potpunog lockdowna za necijepljene do valjanosti takvih potvrda samo za one koji se budu cijepili trećom dozom.

Na sve te najave u Europskoj komisiji odgovaraju da "svaka država članica ima pravo odlučiti kako će se koristiti ta potvrda na njezinu teritoriju" te da je EU utvrdila samo pravila za korištenje potvrde za putovanje unutar Europske unije, dakle iz jedne države članice u drugu.

Europska komisija je bila ta koja je prije skoro godinu dana, na inzistiranje nekih država članica, između njih i Hrvatske, preporučila uvođenje takozvanih covid putovnica s ciljem otvaranja Europe uoči turističke sezone. Kako se tada nastojalo izbjeći diskriminaciju necijepljenih i uvođenje obvezno cijepljenje na mala vrata, kao kriterij za slobodno putovanje unutar EU priznavale su se tri mogućnosti: cijepljenje sa zadnjom dozom prije više od dva tjedna, potvrda o preboljenju virusa u proteklih šest mjeseci ili potvrda o negativnom testu.

Promjene covid potvrda

No kako će uskoro proći godinu dana od prvih cijepljenja, čiji učinak slabi, a brojke zaraženih se povećavaju, mnoge države članice mijenjaju namjene covid potvrda.

Grčka je najavila da bi ubuduće mogla uvažiti potvrde samo ako se osoba cijepila trećom dozom. No kako Europska agencija za lijekove nije još uvijek preporučila treću dozu za širu uporabu, osim za one starije, na razini EU-a ne razmišljaju još o tome.

S druge strane, velika je razlika od države do države članice i u procijepljenosti s dvije ili jednom dozom. Bugarska sa samo 25 posto i Rumunjska s 37 posto imaju najmanju procijepljenost i prolaze kroz katastrofu. Prosjek EU-a je već preko 75 posto. Rumunjska već danima ima preko 500 umrlih dnevno, zadnjih dana i preko 600; u Bugarskoj se bilježi preko 300 dnevno, a ta država ima tek oko 8 milijuna stanovnika. Preko 90 posto hospitaliziranih u obje države nije cijepljeno.

Zbog teške situacije Rumunjska je već aktivirala EU mehanizme civilne zaštite. Europska komisija, ali i države članice, šalju pomoć Rumunjskoj i Bugarskoj.

Države same odlučuju

Europska unija, međutim, i dalje ostavlja državama članicama da se same bave mjerama unutar države. Ono što EU traži je da se za bilo koju novu mjeru na vrijeme informiraju druge države članice.

Glasnogovornik Europske komisije za pravosuđe, jednakost i pravdu Christian Wigand rekao je da postoji samo ograničenje valjanosti potvrde nakon preboljenja, a ono je šest mjeseci, ali ne i za cijepljene.

- Države članice mogu postaviti pravila koliko će dugo priznati valjanost potvrde, što je već uobičajena praksa za antigenski i PCR test. Prerano je sada govoriti o valjanosti potvrde o cijeljenju. Naš cilj ostaje i dalje isti, osigurati koordinirani pristup s jasnim ciljevima o slobodi kretanja unutar EU - rekao je Wigand.

Austrija je najavila da bi mogla uvesti lockdown samo za necijepljene. Ni o ovom pitanju u Europskoj komisiji nemaju odgovor.

- Ovdje se radi o mjeri na državnoj razini. Kada neka mjera usvojena u državi članici ima utjecaj na kretanje, primjerice esencijalnih djelatnika, važno je da o tome razgovaraju i koordiniraju se s drugim državama članicama - rekao je glavni glasnogovornik Europske komisije Eric Mamer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:22