ZAOKRET U SLOVAČKOJ

Čovjek iz srca EU koji jednostavno mrzi Ukrajinu: ‘To poniženje iz 2009. nikad im nije oprostio‘

Prekid dotoka plina stajao je slovačko gospodarstvo oko 100 milijuna eura na dan jer su brojne tvornice morale zastaviti proizvodnju

Fico i Timošenko

 Genya Savilov/Afp/Profimedia/Genya Savilov/afp/profimedia

Robert Fico, nekadašnji premijer i pobjednik nedavnih izbora u Slovačkoj, izazvao je brojne kritike kada je u predizbornoj kampanji najavio da više neće poslati "ni jedan metak" kako bi pomogao Ukrajini u obrani od ruske invazije. Njegov dramatičan pomak od izrazito proukrajinskog stava vlade na odlasku djelomično se temelji na povijesnim simpatijama Slovačke prema Rusiji, ali postoji i vrlo osobni razlog zašto Fico ne voli Ukrajinu, otkrio je Politico.

Sve datira u 2009. godine, kada je Fico također bio premijer Slovačke. Sedmog siječnja te godine eskalirao je dugogodišnji spor između Rusije i Ukrajine zbog prirodnog plina i Ukrajinci su zaustavili tranzit ruskog plina koji je preko njihove države tekao od Ukrajine prema zemljama EU, što je te zime najteže pogodilo upravo Slovačku. Prekid dotoka plina stajao je slovačko gospodarstvo oko 100 milijuna eura na dan jer su brojne tvornice bile prisiljene zastaviti proizvodnju.

Očajni Fico pozvao je i Vladimira Putina, tadašnjeg ruskog premijera, i ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko da ponovno pokrenu plin, a rano ujutro 14. siječnja slovačka delegacija s njim na čelu sletjela je u Kijev kako bi se sastala s ukrajinskom vladom. No, Ukrajinci su ih natjerali da čekaju tri sata, a onda su Slovaci uvedeni na sastanak na kojem su, na njihovo iznenađenje, bili i novinari. Uz uključene kamere, Julija Timošenko je dvadeset minuta kritizirala Fica da je stao na stranu Moskve u sporu zbog plina.

"Bila je to apsolutno neugodna situacija. Poniženi Fico bio je crven od bijesa. Bila je to katastrofa", rekao je visoki slovački dužnosnik upoznat s onim što se dogodilo 2009., govoreći pod uvjetom da ostane anoniman. Slovaci su zatim odletjeli u Moskvu, gdje ih je pozdravio Putin, ali na raskošnoj ceremoniji održanoj u raskošnoj Dvorani svetog Jurja u Kremlju.

"Nakon toga je [Fico] počeo zauzimati otvoreno protuukrajinsko stajalište. Rekao je da mi ne trebamo podržavati Ukrajince, Ukrajina nas ne treba, oni nemaju ozbiljne razgovore s nama. Ovo je za njega osobno", ispričao je Aleksander Duleba, viši suradnik Slovačke udruge za vanjsku politiku.

To nije bio jedini pogrešan korak Kijeva tijekom plinske krize 2009. budući da je 16. siječnja tadašnji slovački predsjednik Ivan Gašparovič također odletio u Kijev kako bi se sastao sa svojim kolegom Viktorom Juščenkom, koji mu je rekao da će Naftogaz, ukrajinska energetska tvrtka, moći ponovno pokrenuti neke tokove plina u Slovačku. No, tijekom sastanka na kojem je trebao biti dogovoren posao, čelnik Naftogaza obavijestio je dvojicu predsjednika da to neće moći učiniti. "Ukrajinci su uspjeli poniziti i premijera i predsjednika Slovačke", tvrdi jedan slovački visoki dužnosnik.

Iako su naposljetku Julija Timošenko i Putin postigli dogovor i okončali krizu te je 20. siječnja plin nastavio teći, određeni politički krugovi u Slovačkoj od tada ne vjeruju Ukrajincima.

To se sada vraća Kijevu jer Robert Fico dolazi na vlast u svojoj državi. Slovačka je bila jedan od najjačih podupiratelja Ukrajine, kojoj je poslala je sustav protuzračne obrane S-300 iz sovjetske ere i bila je prva zemlja, uz Poljsku, koja je poslala mlazne lovce - cijelu svoju flotu MiG-ova 29. Slovačke tvornice oružja također prodaju oružje i streljivo Ukrajini, no tijekom predizborne kampanje Fico je pozvao na dramatičnu promjenu politike, rekavši da bi EU trebala pomoći u pregovorima o mirovnom sporazumu umjesto slanja oružja.

Također je optužio Ukrajinu za rat. "Rat u Ukrajini nije počeo prije godinu dana, počeo je 2014., kada su ukrajinski nacisti i fašisti počeli ubijati ruske građane u Donbasu i Lugansku", rekao je. Na izborima 30. rujna Ficova populistička stranka Smer bila je prva s 23,4 posto glasova. Sada je spreman preuzeti vlast na čelu koalicije triju stranaka. Nakon izbora privremena vlada zaustavila je isporuku oružja Ukrajini. "Birokratska vlada u Slovačkoj na odlasku više neće slati vojni materijal u Ukrajinu", rekao je glasnogovornik vlade.

Fico je dugo bio naklonjen Moskvi i Sovjetskom Savezu, tako da sigurno slijedi promjena politike. "On se definitivno sjeća što se dogodilo 2009.", najavio je slovački ministar vanjskih poslova u odlasku Miroslav Wlachovský na ovomjesečnom summitu GLOBSEC Tatra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 12:23