EKSPLOZIVNI INTERVJU

Čovjek kojem se ispovijedao Sadam Husein: ‘Prezirao je Bin Ladena, a imao je puno većeg neprijatelja od SAD-a...‘

FBI je poslao Georgea Pira s ciljem da ispita je li točno sve ono što je Bush javno tvrdio: da Irak ima oružje za masovno uništenje

Sadam Hussein

 Nikola Solic/Afp/Profimedia/Nikola Solic/afp/profimedia

Razgovarali su i po sedam sati dnevno, Sadam mu je rekao da ga je upoznao bolje od svoja dva sina. Uoči 20. obljetnice američke invazije na Irak CNN je objavio intervju s donedavnim agentom FBI-ja Georgeom Pirom, koji je sedam mjeseci svakodnevno razgovarao sa Sadamom Huseinom nakon svrgavanja i uhićenja iračkog diktatora. Piro je odabran jer dobro govori arapski, roditelji su mu libanonski kršćani.

Bivši američki predsjednik George Bush pokrenuo je 20. ožujka 2003. invaziju na Irak s obrazloženjem da ta zemlja ima oružje za masovno uništenje te da je u savezu s Al-Qaidom. U prosincu 2003. Sadama su pronašli u nekoj rupi pored Tikrita te ga mjesecima ispitivali. Osuđen je na smrt zbog zločina nad Kurdima i šijitima sedamdesetih i osamdesetih i obješen u prosincu 2006.

FBI je poslao Georgea Pira da razgovara sa Sadamom, s ciljem da ispita je li točno sve ono što je Bush javno tvrdio: da Irak ima oružje za masovno uništenje, i da je operativno umiješan u napad Al-Qaide na SAD 11. rujna. Godinu dana nakon napada na njujorške Twinse većina je Amerikanaca, prema anketi Pew Researcha, tvrdila da je Sadam pomogao Al-Qaidi, "iako za to nije bilo ni trunke uvjerljivog dokaza. Niti je imao oružje za masovno uništenje, što su tvrdili američki dužnosnici", prenosi CNN.

Lažne pretpostavke za rat

Razgovori sa Sadamom potvrdili su da je "rat vođen pod lažnim pretpostavkama", što je dovelo do "sukoba u kojem su ubijene tisuće američkih vojnika i stotine tisuća Iračana".

George Piro napustio je FBI prošle godine te sada piše knjigu o Sadamu. "Prije invazije na Irak bilo je dužnosnika u Ministarstvu obrane koji su tvrdili da je Irak operativno umiješan u 11. rujna, a mi smo morali utvrditi je li to točno. To nam je bio drugi najvažniji zadatak. Prvi je bio irački program masovnog uništenja", ispričao je Piro. Rekli su mu da ima vremena godinu dana, pa nije morao pritiskati. George Piro već je bio u Iraku, glasio je za stručnjaka za Bliski istok, trudio se saznati što više kako mu Sadam ne bi mogao lagati. Sadama je prvo ispitala CIA, a nakon toga sedam mjeseci jedini ga je ispitivao Piro. Otkrio je da nikakvo oružje za masovno uništenje ne postoji i da je Sadam samo prezirao Osamu bin Ladena, vođu Al-Qaide.

Kako je izgledalo ispitivanje? Čim je Sadamu rekao da se zove George Piro, ovaj mu je odmah rekao: "Ti si Libanonac". Odgovorio mu je da su mu roditelji Libanonci, a Sadam je ustvrdio: "Ti si kršćanin". Sadam je volio Libanonce i Libanonci su njega voljeli. Na početku ga je Piro viđao ujutro, formalna ispitivanja bila su jednom ili dva puta tjedno po nekoliko sati. No s vremenom je počeo sve više vremena provoditi nasamo s njim, od pet do sedam sati svaki dan, plus formalno ispitivanje jednom ili dvaput tjedno.

Prvi je cilj bio samo navesti ga da progovori, pa su razgovarali o svemu, od povijesti, umjetnosti, sporta do politike. Postupno se otvarao. Sadam mu je otkrio da ne voli Osamu bin Ladena i da ne vjeruje u ideologiju Al-Qaide jer joj je cilj stvaranje islamske države u cijelom arapskom svijetu. "Sadam nije imao želju predati vlast. Šalio se na račun Osame bin Ladena govoreći: ‘Kako možeš vjerovati nikome s takvom bradom?!‘". I ostali uhićeni Iračani potvrdili su da nije bilo operativne veze s Al-Qaidom. Sadam mu je rekao da je imperativ bio otkriti na što je Al-Qaida usredotočena, kako bi eventualno mogli manipulirati njima.

Opsjednut poviješću

Sadam je želio da ga smatraju jednim od najvećih arapskih vođa u povijesti. Sebe je vidio kao trećeg najvećeg ratnika u arapskoj povijesti, nakon proroka Muhameda i Saladina. Bio je vrlo sekularan, zalagao se za arapski nacionalizam nasuprot islamistima. Njegov zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Tarik Aziz bio je Kaldejac, katolik. Većina osoblja u njegovim palačama i predsjedničkim uredima bili su kršćani, tvrdi Piro.

Sadama je pogodilo kad je na svoj 67. rođendan na TV-u vidio da Iračani slave što nisu bili prisiljeni taj rođendan službeno slaviti kao prije. Agent FBI-ja donio mu je kolače koje je spremila njegova majka. To mu je popravilo raspoloženje. Tako su se zbližavali. Pet mjeseci im je trebalo da dođu do teme oružja za masovno uništenje. Sadam je u lipnju 2000. održao govor u kojem je rekao da Irak ima oružje za masovno uništenje. Ako ga nije imao, zašto je to rekao? Zbog Irana, objasnio mu je Sadam. Njegov najveći neprijatelj nije bio SAD ili Izrael, nego Iran, dvije zemlje su 80-ih osam godina vodile rat. Sadamov najveći strah bio je da će ih Iran napasti ako otkriju koliko je Irak postao slab i ranjiv nakon dugotrajnih američkih sankcija.

Sadam dugo nije vjerovao da će SAD krenuti u invaziju, mislio je da će se ograničiti na zračne napade kao 1998., no do listopada ili studenoga 2002. shvatio je da je rat neizbježan. Od vojske je tražio da se pripremi za dva tjedna konvencionalnog rata, a nakon toga bi krenuli s pobunom i gerilskim ratom. Razgovarali su o invaziji na Kuvajt i ubijanju Kurda plinom. Piro je sastavio izvještaj koji je bio temelj suđenja Sadamu.

Dvadeset godina poslije veliko je pitanje - je li sve to vrijedilo? U Iraku su u građanskom ratu poginule stotine tisuća ljudi. "Al-Qaida nije bila prisutna u Iraku za vrijeme Sadama, ali nakon američke invazije niknuo je u Iraku moćan ogranak Al-Qaide, koji se na kraju pretvorio u ISIS. Sukobi sunita i šijita oduvijek su postojali na Bliskom istoku, ali su nedvojbeno pojačani ratom u Iraku i proširili se na Siriju", navodi CNN. Sadam je bio diktator i zločinac, no u isto je vrijeme držao pod kontrolom situaciju u kompleksnom u Iraku. Piro odgovara da je to jako teško pitanje. Sadam je jedan od najbrutalnijih diktatora našeg vremena i odgovoran je za neke od najužasnijih zločina u povijesti. Ali, s druge strane, rekao mu je da Amerikanci nemaju pojma koliko je teško vladati Irakom. "I onda se zapitate je li se isplatilo. Kao agent FBI-a, srećom, nisam bio u poziciji razmišljati o tome niti se na to usredotočiti; moj je posao bio ispitivati", odgovara donedavni agent. Na pitanje o budućnosti Iraka kaže da nije previše optimističan, jer Iraku treba lider koji stavlja Irak na prvo mjesto. "To je bila jedina stvar koju je Sadam učinio - stavio je Irak na prvo mjesto, u određenom smislu, i konsolidirao sve zajedno."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:42