VELIKA POBJEDA GOSPODINA HAMEEDA

ČOVJEK KOJI JE DOKAZAO SVU APSURDNOST TRUMPOVE UREDBE Deset godina je radio za američku vojsku, a kad je došao u New York dočekao ga je hladan tuš

 Reuters

Irački državljanin Hameed Khalid Darweesh, koji je cijelo desetljeće radio za američku vojsku izlažući se životnoj opasnosti, zaustavljen je u zračnoj luci u New Yorku i zabranjen mu je ulazak u SAD zbog nove odluke američkog predsjednika Trumpa koji je zabranio ulazak u zemlju izbjeglicama i imigrantima iz većinski mulimanskih zemalja.

Da online putnička agencija nije privremeno blokirala plaćanje kreditnom karticom, Darweesh bi vjerojatno sletio u New York prije nego što je Trump potpisao svoju kontroverznu odredbu. Ovako je nesretni Iračanin u petak navečer gledao svoju suprugu i troje djece kako mu nestaju iz vida na dolaznom terminalu zračne luke, dok su njega u lisicama držali cijelu noć u pritvoru. Gore od toga bile su crne misli da će ga vratiti u Irak, odakle je pobjegao da spasi goli život.

Poručnik američke vojske Brandon Friedman, koji je surađivao s Darweeshom u Iraku, izjavio je za New York Times: "Imamo moralnu obavezu da zaštitimo i odužimo se tim ljudima koji su riskirali svoje živote za američke vojnike. Nema mnogo Amerikanaca koji su učinili toliko za ovu zemlju kao što je on. Izložio je sebe i svoju obitelj opasnosti da pomogne američkim vojnicima u borbi, i mene zapanjuje da ova zemlja odjednom ne bi dopustila ulaz takvim ljudima".

Zahvaljujući nekolicini imigracijskih odvjetnika koji su u subotu rano ujutro pisali dopise, Darweesh je tokom dana pušten iz pritvora, a tome su pomogle i intervencije dvoje zastupnika Demokratske stranke, Jerrolda Nadlera i Nydije M. Velázquez.

Na izlazu s terminala dočekali su ga odvjetnici, ali i prosvjednici koji su ga tamo došli podržati, kao i druge ljude koji su zadržani prilikom dolaska u SAD.

Iako potresen, Darweesh je odgovorio na pitanja prisutnih novinara, a jedan od njih ga je pitao je li ljut. "Ne, jer imam ove ljude", odgovorio je obgrlivši odvjetnika oko ramena i dodao: "Ovo je Amerika".

Friedman je, piše New York Times, istaknuo da se zbog nove američke politike boji za vojnike. "Ovo ne ugrožava vojnike samo ubuduće, to ugrožava vojnike koji se sada bore u Afganistanu, Iraku, Siriji... Ukoliko ti prevoditelji i vodiči čuju da ih SAD neće zaštititi, oni nemaju nikakvog poticaja da surađuju s američkim vojnicima, a nema šanse da djelujemo bez njihove podrške i pomoći".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:37