‘ZAŠTO SAMO JA!?‘

Čovjek koji je držao noge na stolu Nancy Pelosi napravio cirkus na suđenju, urlikao je i na suca

Optužen je za više kaznenih djela, između kojih su izazivanje nereda, nasilni upad, sprječavanje državnih poslova...
Richard Barnett
 Saul Loeb/Afp/Profimedia

Jedan od najpoznatijih prizora upada prosvjednika u američki Kapitol 6. siječnja svakako je onaj gdje Richard Barnett sjedi u fotelji s jednim nogom na stolu glasnogovornice Nancy Pelosi i radosno pozira.

On je, naravno, nedugo nakon dramatičnih događanja uhićen, a na posljednjem suđenju u četvrtak odlučeno je da će ostati u pritvoru do novog ročišta koje je zakazano u svibnju.

Kako piše The Guardian, Barnett je samoproglašeni bijeli nacionalist.

Ukrao memorandum

Na zadnjem ročištu, kada je saznao odluku suca Christophera Coopera, napravio je scenu i počeo vikati kako to nije pravedno.

- Svi drugi koji su napravili gore stvari od mene sada su kod kuće, a ja sam ovdje već mjesec dana. Zakazuju mi ročište tek za dva mjeseca, svi ostali idu kući - požalio se Barnett.

On je uhićen u siječnju u državi Arkansas. Optužen je za više kaznenih djela, između kojih su izazivanje nereda, nasilni upad, sprječavanje državnih poslova...

Nakon što je napustio Kapitol, Barnetta su novinari New York Timesa snimili kako drži memorandum s potpisom Pelosi. Rekao im je da je na stolu, na kojem je držao noge, ostavio novčić u zamjenu za memorandum, ali i ostavio "gadnu poruku".

Zbog toga se tereti i za krađu javne imovine.

'Trebalo ga je pustiti da se brani sa slobode'

U izjavi za NBC News, Barnettov odvjetnik Joseph D. McBride negirao je da je ispad bijesa njegovog klijenta bio usmjeren prema sucu.

- Njegove frustracije dolaze iz činjenice da je zatočen bez suđenja, iako dosad nikada nije osuđivan, ima uredno zaposlenje, u stabilnoj je vezi već 20 godina i poštovan je u zajednici. Uobičajeno bi bilo da se na temelju tih činjenica mom klijentu dozvoli da se brani sa slobode - kazao je.

Dosad je više od 250 ljudi identificirano kao sudionici nereda, a suđenja bi mogla potrajati mjesecima, zaključuje britanski Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:01