OSTAO BEZ SVEGA

Čovjek koji je iznajmio kuću ubijenom šefu ISIS-a: ‘Činio se nježan i veseo, redovno je plaćao...‘

Stanodavac Abu Ibrahima al-Hashimija cijelo je vrijeme mislio da je kuću iznajmio taksistu...

Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi

 Afp

Stanodavac i susjedi pokojnog Abu Ibrahima al-Hashimija al-Qurayshija medijima su rekli kako su šokirani spoznajom da je u skromnoj dvokatnici okruženoj maslinikom stanovao ozloglašeni čelnik Islamske države.

image

Susjed rezidencije.

AFP

Al-Hashimi al-Qurayshi, rođen kao Amir Muhammad Sa'id Abdal-Rahman al-Mawla, ubijen je u noćnoj raciji američkih posebnih postrojbi koja se odvila u četvrtak prije zore.

image

Vođa IS-a, Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi.

AFP

Rizik po civile

Prema prvim izvještajima, čelnik Islamske države aktivirao je bombu na prvom katu kuće u kojoj je živio, pri čemu je ubio sebe i nekoliko članova svoje obitelji, među njima i žene i djecu. Američke snage tvrde kako je al-Qurayshijeva bomba jedini uzrok civilnih žrtava te da je napad pješaštvom izveden upravo zato da bi se maksimalno umanjio rizik po civile. Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je kako su američke snage uspjele evakuirati deset civila iz kuće u kojoj je živio kalif Islamske države, među njima i nekoliko djece.

Sam napad na kuću izveden je helikopterskim desantom u kojem je dvadesetak pripadnika posebnih postrojbi okružilo kuću uz podršku naoružanih helikoptera, lovaca-bombardera i bespilotnih letjelica tipa Reaper. Kirby je rekao kako se akcija pripremala mjesecima te da su se čekali pravi uvjeti za nju - morali su biti sigurni da se al-Hashimi al-Qurayshi nalazi u kući, vremenske prilike morale su biti pogodne za helikoptere i zrakoplove i trebala je biti noć bez mjesečine.

Kuća se nalazila u gradu Atmeu u sirijskoj pokrajini Idlib, blizu granice s Turskom. Nakon što su desantni helikopteri iskrcali specijalce, počeli su puštati glasna upozorenja na arapskom iz svojih zvučnika. "Predajte se, kuća je opkoljena," susjedi su mogli čuti iz zvučnika. No, drugi helikopteri dalje od kuće ostalim su mještanima puštali umirujuću poruku: "Ne brinite se, došli smo samo u ovu kuću ... kako bismo vas oslobodili od terorista!"

Zvukovi oluje

Susjed Mahmoud Shehadeh rekao je za AFP kako je prvo mislio da čuje zvukove oluje prije nego što je prepoznao da se radi o helikopterima. Izašao je iz svoje kuće, oko pola sata poslije ponoći, i vidio helikoptere kako kruže oko kuće njegova susjeda i izvikuju upozorenja na arapskom.

Drugi građani Atmea kažu kako su čuli zvukove pucnjave pokraj kuće. Sporadična paljba i nadlijetanje helikoptera trajali su oko dva sata prije nego što su američki specijalci krenuli u juriš na kuću kada je al-Hashimi al-Qurayshi detonirao svoju bombu.

Londonska neovisna organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava tvrdi kako je u napadu ukupno ubijeno 13 ljudi, među kojima je bilo i civila. Kirby je uzvratio kako su za sve civilne žrtve krivi isključivo Abdullah (nadimak koji je Pentagon dao al-Qurayshiju) i njegovi pobočnici.

Novčana nagrada

Nakon američke akcije brojni su susjedi izrazili iznenađenje činjenicom da je u skromnoj dvokatnici nedaleko od njih živio vođa Islamske države, jedan od najtraženijih ljudi na svijetu, za kojeg je Pentagon nudio nagradu od čak deset milijuna dolara onom tko ga prokaže.

Al-Hashimi al-Qurayshi živio je u prizemlju kuće sa svojom suprugom i troje djece. Njegova sestra i njezina kći živjele su na prvom katu. Najviše je iznenađen, tvrdi, bio njegov stanodavac Mohamed al-Sheikh koji je vjerovao da je kuću iznajmio taksistu.

"Taj je čovjek živio ovdje 11 mjeseci", rekao je al-Sheikh francuskoj agenciji. "Nisam primijetio ništa čudno s njim. Platio bi mi stanarinu i otišao." Posljednji put kada ga je vidio, kaže, al-Qurayshi je brao masline pokraj kuće. Ponudio mu je šalicu kave i sjeo s njim kako bi popričali.

"Doimao se kao opuštena, nježna i vesela osoba", opisao ga je al-Sheikh. Iako je al-Qurayshi bio na glasu kao brutalni zločinac, odgovoran za masovna ubojstva i silovanja Jazida u Iraku, čime je zaradio nadimak "Razoritelj", ništa od tog dijela njegove ličnosti nije bilo vidljivo susjedima ni stanodavcu.

Sada kad je njegov identitet otkriven, al-Sheikh je bijesan zbog razrušene kuće - cijeli gornji kat je razoren, a krov se djelomično urušio u kuću. "Da sam znao za njega, nikad mu ne bih dopustio da živi u mojoj kući", izjavio je al-Sheikh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:20