NA TAJNOJ LOKACIJI

Čovjek koji je osudio Radovana Karadžića obučavat će Ukrajince, sve pod britanskim pokroviteljstvom

Prva skupina ukrajinskih sudaca već je prošla intenzivnu obuku na "tajnoj lokaciji" prošli tjedan
 Usa Today Network

Britanski sudac Sir Howard Morrison, poznat i po tome što je lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića osudio na doživotnu kaznu zatvora, vodit će obuku 90 ukrajinskih sudaca za buduće procese za ratne zločine protiv ruskih vojnika, a sve sponzorira Velika Britanija, objavio je Sky News.

Prva skupina ukrajinskih sudaca već je prošla intenzivnu obuku na "tajnoj lokaciji" prošli tjedan, a u nadolazećim mjesecima to će napraviti i preostali suci. Ukupno su, prema Sky Newsu, britanske vlasti izdvojile 2,5 milijuna funti sterlinga za obuku ukrajinskih sudaca.

Morrison je deset godina bio sudac na Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) i predsjedavao je u sudskom procesu protiv Radovana Karadžića, koji kaznu služi u britanskom zatvoru, a u ožujku je imenovan savjetnikom bivše glavne tužiteljice Ukrajine Irine Venediktove.

U Moskvi ne mogu ignorirati ovakve vijesti jer je krajem studenoga predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila da Europska unija planira stvoriti poseban sud, uz potporu UN-a, koji će istraživati ​​takve slučajeve.

Nakon summita 12. prosinca, čelnici zemalja G7 obećali su privesti ruskog predsjednika Vladimira Putina i druge počinitelje pravdi u skladu s međunarodnim pravom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:30