ZAKOTRLJAO LAVINU

Čovjek koji je pokrenuo iskru prosvjeda na Majdanu: ‘Živim s tim da je moj status na Fejsu povezan s invazijom...‘

Ukrajinski novinar Mustafa Najem objavio je krajem 2013. komentar na Facebooku za koji mnogi vjeruju da je bio iskra

Mustafa Najem

 Sergei Safronov/Tass/Profimedia/Sergei Safronov/Tass/Profimedia

Ukrajinski novinar Mustafa Najem objavio je krajem 2013. godine komentar na Facebooku za koji mnogi vjeruju da je bio iskra, kamenčić koji je zakotrljao lavinu proeuropskih prosvjeda na Majdanu. "Obucite se toplo, ponesite kišobrane, čaj, kavu, dobro raspoloženje i prijatelje", napisao je Najem. Prozaična poruka proširila se društvenim mrežama uoči prvog prosvjeda protiv tadašnjeg proruskog predsjednika Viktora Janukoviča koji je pod pritiskom Moskve odustao od potpisivanja sporazuma o povezivanju s EU.

Na prvi je prosvjed došlo tek oko 1500 ljudi, no već tri mjeseca poslije Janukovič je pobjegao iz Ukrajine, parlament je raspisao nove izbore, a Moskva je ubrzo pripojila Krim i isprovocirala oružanu pobunu na istoku države, uz izdašnu pomoć ruske vojske i obavještajnih službi.

Osam godina poslije u Ukrajinu su ušli i ruski tenkovi i armije, a Najem je član ukrajinske vlade, zamjenik ministra infrastrukture. U intervjuu za britanski Times Najem se složio kako postoji izravna veza od njegove objave na Facebooku do ruske invazije na Ukrajinu, no smatra da bi se Ukrajinci i bez njega pobunili protiv Janukoviča te okrenuli Europi.

"Naravno da je to bila iskra. Ali, da to nisam napisao ja, napisao bi netko drugi", rekao je Najem. "Da je ovo film, mogli bismo reći - to je prekrasno, to je metafora, no iza toga je bila volja milijuna Ukrajinaca. Htjeli su biti slobodni od Rusije."

image

Mustafa Najem

Sergii Kharchenko/Nurphoto Via Afp

Najem je rođen u Kabulu, u Afganistanu, gdje je živio do 1989. kada se sovjetska vojska povukla. Njegov otac, bivši zamjenik ministra obrazovanja prije sovjetske invazije, svoju je obitelj preselio u Kijev, a Najem je prigrlio svoju novu domovinu u kojoj je postao jedan od vodećih istraživačkih novinara.

Ironično, Najem nije vjerovao da bi građanska akcija mogla dovesti do promjene vlasti u Ukrajini. Samo dvije godine prije Majdana bio je u Rusiji gdje je izvještavao s masovnih prosvjeda protiv izborne prevare predsjednika Vladimira Putina. "Tada sam bio ljubomoran na Ruse jer su se digli protiv Putina. To nam je trebao biti primjer", izjavio je.

image

Mustafa Najem u ukrajinskom parlamentu (arhiva)

Sergii Kharchenko/Nurphoto Via Afp

Danas više ne vjeruje da Rusi mogu srušiti Putina, pogotovo uz egzodus oporbenih aktivista koji se samo ubrzao nakon izbijanja rata. "Umjesto da pokušaju promijeniti situaciju unutar Rusije, pobjegli su i pustili zvijer Putina da čini što god želi", rekao je za Times. "Najbolji ljudi u Rusiji odustali su od svoje države. U Ukrajini, oni su ostali i pokušali izgraditi nešto bolje."

Kao zamjenik ministra infrastrukture, dio njegova posla je pobrinuti se da svi gradovi, čak i oni na prvoj liniji fronte, redovito dobivaju hranu, vodu i lijekove te da ukrajinski branitelji na vrijeme dobivaju sve što im treba. Najem tvrdi kako je za uspjeh u toj zadaći najzaslužnija solidarnost građana. "Imali smo dobrovoljce, poduzetnike, čak i neke kriminalce koji su rekli: ‘Dečki, ovo je naša zemlja, moramo pomoći!‘".

Iako mu je mlađi brat ranjen u borbi na prvoj liniji, Najem kaže kako ne želi da njegov sin, tinejdžer, odrasta u drugoj državi, da poput njega bude iščupan iz svoje prve domovine. "Ovo je naša prilika da prekinemo taj krug, da živimo u državi koju smo zaslužili, koju smo zaštitili. Ne želim da Rusija prisili mog sina da napusti Ukrajinu i ode u neku europsku državu. No, veliki ruski top je u našoj kući i politika Kremlja ovdje je ista kao u Afganistanu. Moramo to zaustaviti ovdje, sad. Siguran sam da budemo. Gubitak nam nije opcija", zaključio je Najem.

image

Revolucija na Majdanu

Renaud Rebardy/Alamy/Alamy/Profimedia/Renaud Rebardy/Alamy/Alamy/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:44