IZNENAĐUJUĆI OBRAT

Čovjek koji je potpisao Brexit vraća se na veliku scenu: ‘Trebaju nam dugoročne promjene‘

Na mjesto britanskog ministra vanjskih poslova dolazi čovjek koji je pokrenuo referendum o Brexitu

David Cameron

 Euan Cherry/Nurphoto Via Afp

Otpuštanjem ministrice unutarnjih poslova, Suelle Braverman, britanskih premijer Rishi Sunak dobio je poticaj za pokretanje velike rekonstrukcije vlade.

Obrat koji je mnoge najviše iznenadio je povratak bivšeg britanskog premijera Davida Camerona, sada u ulozi ministra vanjskih poslova.

Cameron je 2016. pokrenuo referendum o Brexitu bez kojeg bi Ujedinjena Kraljevina možda i danas ostala dio EU. Nakon poraza na referendumu, podnio je ostavku i prije preuzimanja trenutne uloge bio je dio Doma Lordova, gornjeg doma parlamenta. Uskrsnuće Camerona ne sviđa se svim konzervativcima, pogotovo onima kojima se ranije nije sviđala njegova neuspješna kampanja za ostanak u EU. Cameron se neće svidjeti ni oporbi koja je kritizirala njegovu funkciju u aferi financijske grupe Greensill Capital – propale kompanije koja je dio istrage ozbiljne prijevare. Cameron će se svidjeti umjernim Konzervativcima kojima je zasmetala Bravermenin krajnje desničarski stil vodstva.

Policijske ovlasti

Braverman je zamijenjena trenutnim ministrom vanjskih poslova Jamesom Cleverlyjem. Bivša ministrica suočila se s pozivima za ostavkom nakon što se u Sunday Timesu pojavio njen članak u kojem je optuživala Metropolitansku policiju za ‘‘favoriziranje‘‘ pro-palestinskih prosvjednika. Njene izjave da su pro-palestinski prosvjedi antisemitski ili ‘‘marševi mržnje‘‘ izazvale su kritike, a ona je optužena za širenje napetosti uoči prosvjeda u Londonu koji je okupio više od 300.000 ljudi. Kasnije se pokazalo da se Braverman oglušila na zahtjev Downing Streeta da ublaži članak, a Sunak ga nije autorizirao prije objave.

Downing Street trenutno preispituje policijske ovlasti kako bi se lakše zabranili marševi i progonili oni koji izazivaju nerede.

Cleverlyja će odmah dočekati teret kontroverznog plana njegove prethodnice prema kojem migranti koji ilegalno prelaze kanal slati u Ruandu dok se obrađuju njihovi zahtjevi za azil. Braverman je jednom prilikom rekla da želi vidjeti naslovnicu Daily Telegrapha s ‘‘zrakoplovom koji kreće u Ruandu‘‘. U srijedu će suci najvišeg britanskog Vrhovnog suda, donijeti presudu je li dugo odgađani plan zakonit. Prizivni sud je plan prethodno proglasio nezakonitim jer afrička zemlja nije sigurna za tražitelje azila.

Nekoliko ministara danas je izjavilo da su se dobrovoljno odlučili povući. Therese Coffey napustila je svoju dužnost ministrice okoliša govoreći da je ‘‘pravo vrijeme da odstupi iz vlade‘‘. Njenu funkciju je preuzeo trenutni ministar zdravstva Steve Barclay.

Premijerov službeni glasnogovornik rekao je: "Ova rekonstrukcija dat će premijeru ujedinjeni tim za postizanje promjena koje su ovoj zemlji potrebne dugoročno."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:23