ALEKSANDAR PEREPILIČNI

ČOVJEK KOJI JE PREVIŠE ZNAO Veliki obrat u istrazi misteriozne smrti: Ruskog superzviždača otrovali kao i Litvinenka?

Aleksandar Perepilični bio je jedan od ključnih svjedoka u slučaju Magnicki

U slučaju smrti jednog od najpoznatijih ruskih zviždača, Aleksandra Perepiličnog (44), došlo je do dramatičnog obrata, gotovo u stilu Le Carréa. Perepilični je umro 2012. od srčanog udara tijekom večernjeg trčanja blizu Londona.

Sumnje prijatelja

No, otad su trajala nagađanja o njegovoj smrti i mnogi su njegovi prijatelji od početka sumnjali da se radi o nasilnom slučaju. I sad se, nakon dodatne ekspertize koju su proveli liječnici osiguravajuće kuće, utvrdilo kako postoji velika vjerojatnost da je zatajenje srca izazvala izuzetno otrovna biljka Gelsemium elegans koja raste u jugoistočnoj Aziji i koju, tvrde Britanci, rado koriste kineska i ruska mafija kako bi se riješile suparnika. Kineski milijarder Long Liyuan je 2011. ubijen otrovom Gelsemiuma koji mu je stavljen u omiljeno začinjeno mačje pečenje.

Dobrog zdravlja

Perepilični je bio umiješan u više ruskih financijsko-kriminalnih afera. Osim toga, bio je jedan od ključnih svjedoka u slučaju Magnicki koji još nije razjašnjen. Riječ je o Sergeju Magnickom, ruskom odvjetniku britanskog investicijskog fonda Hermitage Capital Managemenet (HCM), koji je otkrio da su neki ruski poduzetnici umiješani u pranje novca te je pod sumnjivim okolnostima 2009. umro u Moskvi. Perepilični je iste godine, 2009., dobio azil u Britaniji nakon što je dao iskaz protiv nekoliko ruskih poduzetnika zbog poreznih makinacija. On je, navode mediji, u London donio “kofer dokumenata” koji dokazuju da su u te porezne prevare bili umiješani ljudi iz ruskih obavještajnih službi.

Perepilični je bio dobar prijatelj Billa Browdera, predsjednika ruske ispostave HCM-a, kod kojega je navodno i pohranio kompromitirajuće dokumente. No, bio je i poslovni partner ruskog biznismena Vladlena Stepanova kojega je Magnitski optužio da je sudjelovao u pranju “izuzetno velikih iznosa novca”.

Nedugo prije smrti Perepilični je bio u vezi sa švicarskim istražiteljima koji su pratili trag sumnjivog ruskog novca. No, da slučaj bude na razini napetog trilera, bio je u dobrim odnosima i s poznatim kriminalcem Denisom Šilinom te u sporu s Dmitrijem Kovtunom kojega britansko tužiteljstvo dovodi u vezu sa smrću Litvinenka. Nekoliko mjeseci prije infarkta Perepilični je osigurao svoj život na pet milijuna funti, a njegov prijatelj Browder tvrdi kako je tada utvrđeno da mu je “zdravlje jako dobro”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:16