TKO JE SHINZO ABE

Čovjek koji je promijenio Japan: Otac mu je htio biti kamikaza, a djed mu je etiketiran kao zločinac ‘Klase A‘

Japan se još oporavljao od posljedica tsunamija i nuklearne katastrofe u Fukushimi koji su se dogodili 2011., a Abe je naizgled nudio spas

Shinzo Abe

 Yoshikazu Tsuno/Afp

Bivši japanski premijer Shinzo Abe preminuo je u bolnici nakon što je upucan tijekom govora u japanskam gradu Nari. Abe je rođen 21. rujna 1954.u Tokiju. I to ne u "običnoj" obitelji, nego je i po očevoj i po majčinoj liniji, potomak izuzetno utjecajnih obitelji u politici Japana.

Ken Abe, njegov djed po ocu, bio je bogati zemljoposjednik i član Zastupničkog doma japanskog parlamenta tijekom Drugog svjetskog rata, dok je njegov otac, Shintaro Abe služio u Zastupničkom domu od 1958. do 1991., s dužnostima glavnog tajnika kabineta, a kasnije je bio ministar međunarodne trgovine i industrije, i ministar vanjskih poslova Japana, između 1982. i 1986. godine. Tijekom Drugog svjetskog rata, Shintaro Abe se dobrovoljno prijavio da bude pilot kamikaza, ali je na njegovu sreću rat završio prije nego što je završio obuku.

Shinzo Abeov djed po majci bio je Nobusuke Kishi, i smatralo se da je "ekonomski kralj" okupirane Kine i Mandžukuoa, japanske marionetske države u sjevernoj Kini, uoči Drugog svjetskog rata. Nakon što je Japan napao SAD, radio je kao zamjenik ministra za streljivo u kabinetu premijera Hideki Tōjō, koji je kasnije pogubljen kao ratni zločinac.

image
Charly Triballeau/Afp

Na kraju rata, i Nobushe Kishi je zatvoren u zatvoru Sugamo kao ratni zločinac "Klase A" od strane američkih okupacijskih snaga, ali je kasnije pušten na slobodu. Djedova sudbina snažno je utjecala na Shinza Abea, koji je u svojoj knjizi Utsukushii Kuni e (Prema prekrasnoj zemlji) napisao: "Neki su ljudi znali isticati mog djeda kao ‘osumnjičenika za ratne zločince klase A‘ prema čemu sam osjećao snažnu odbojnost. Možda sam se zbog tog iskustva emocionalno vezao za konzervativizam. Djed Nobusuke Kishi se vratio u politiku i 1955. pomogao u osnivanju Liberalno-demokratske stranke (LDP), da bi postao i premijer Japana od 1957. do 1960.

image

Mjesto zločina

Str/Afp

Nakon studija u Japanu i Americi, Shinzo Abe se zaposlio u kompaniji Kobe Steel, da bi zatim ušao u politiku i 1993. je izabran u Zastupnički dom. Premijer Junichiro Koizumi imenovao ga je glavnim tajnikom kabineta u rujnu 2005., prije nego što ga je zamijenio na mjestu premijera i predsjednika LDP-a u rujnu 2006. Nakon toga potvrđen je kao premijer na posebnoj sjednici Nacionalne skupštine, star 51 godinu, postao je najmlađi japanski poslijeratni premijer, i prvi koji je rođen nakon Drugog svjetskog rata. Međutim, Abe je podnio ostavku na mjesto premijera nakon svega godinu dana na dužnosti, zbog medicinskih komplikacija izazvanih ulceroznim kolitisom, nedugo nakon što je njegova stranka izgubila izbore za Dom vijećnika te godine. Zamijenio ga je Yasuo Fukuda, koji je postao prvi u nizu od pet premijera od kojih svaki nije uspio zadržati dužnost više od šesnaest mjeseci.

image

Napadač na Abea

Str/Afp

Nakon što se oporavio od bolesti, Abe je organizirao neočekivani politički povratak, pobijedivši Shigerua Ishibu, bivšeg ministra obrane, na izborima za predsjednika LDP-a po drugi put u rujnu 2012. Nakon uvjerljive pobjede LDP-a na općim izborima u prosincu, on postao je prvi bivši premijer koji se vratio na dužnost od Shigerua Yoshide 1948. Abe se ponovo kandidirao pa 2012. opet postao premijer. U to vrijeme Japan se još uvijek oporavljao od posljedica tsunamija i nuklearne katastrofe u Fukushimi koji su se dogodili 2011., a Abe je naizgled nudio spas. Njegov plan bio je "Abenomika" - plan za oživljavanje gospodarstva. Japansko gospodarstvo treće je po veličini na svijetu i bilo je preko 20 godina u stagnaciji. Abeov plan za gospodarstvo uključivao je golemu državnu potrošnju, veliko monetarno popuštanje i smanjenje birokracije.

Izazvao je napetosti s Kinom i Korejama jer je posjetio svetište Yasukuni u Tokiju, spomeniku poginulima japanske vojske koji uključuje pojedince osuđene za ratne zločine tijekom Drugog svjetskog rata. Za zemlje koje su Japanci okupirali to nije bila smo uvreda nego i dokaz obnove japanskog imperijalizma.

U kolovozu 2020. Abe je najavio svoju drugu ostavku na mjesto premijera, navodeći kao razlog značajnu ponovnu pojavu njegovog ulceroznog kolitisa. Podnio je ostavku 16. rujna, nakon što je parlament izabrao glavnog tajnika kabineta Yoshihidea Sugu za njegovog nasljednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:05