SLUČAJ IBIZA

Čovjek koji je stvorio jednu od najvećih političkih afera u Europi: ‘Pogledajte kako su mi se osvetili!‘

Privatni detektiv optužuje bliske suradnike, kobnu Slovakinju i Slavena iz BiH, da su mu podmetnuli optužbe za kokain

Julian Hessenthaler

 Joe Klamar/Afp

Kad je tjelohranitelj austrijskog političara dobio rak, šef mu je odlučio dati otkaz. Cijela afera Ibiza, koja je promijenila politički krajolik u Austriji godinama unaprijed, nastala je iz osvete odbačenog pratitelja, proizlazi iz intervjua Juliana Hessenthalera (42), organizatora tajnog snimanja na Ibizi na kojem je političar krajnje desne Slobodarske stranke FPÖ Heinz-Christian Strache, tada vicepremijer, uhvaćen kako navodnoj nećakinji ruskog oligarha obećava unosne javne poslove u zamjenu za medijsku podršku. Sve što bi Rus morao napraviti jest da kupi visokotiražni Kronen Zeitung i osigura FPÖ-u predizbornu medijsku podršku.

Objava snimke privatnog detektiva Juliana Hessenthalera u Süddeutsche Zeitungu i Spiegelu izazvala je jedan od najvećih političkih skandala u Europi, koji je doveo do raspada vladajuće koalicije ÖVP-a i FPÖ-a u svibnju 2019. i na kraju do ostavke kancelara Sebastiana Kurza.

Privatni detektiv Hessenthaler u međuvremenu je osuđen zbog prodaje kokaina i nakon izlaska iz zatvora dao je intervju Correctivu, njemačkom mediju za istraživačko novinarstvo. Hessenthaler u intervjuu tvrdi da su mu montirali optužbu s drogom, a glavni svjedoci protiv njega - suradnici i na videu s Ibize - u zamjenu za svjedočenje dobili su niže kazne. Znamo za niz zemalja u kojima bismo mogli zamisliti takvo što, ali u Austriji? Je li u Austriji danas moguć politički montirani proces?

Sumnja u tijek postupka

Julian Hessenthaler pušten je tri mjeseca uvjetno nakon odležane dvije i pol godine zatvora. U to su uračunata 23 mjeseca koje je proveo u istražnom zatvoru. "Correctiv posjeduje interne akte koji izazivaju sumnju u tijek kaznenog postupka. To pokazuje rizik koji pojedinci preuzimaju kada javnosti otkrivaju strukturnu zloporabu moći", navode njemački novinari. Hessenthalerov odvjetnik u veljači je podnio žalbu Europskom sudu za ljudska prava: proces za posjedovanje droge ima "političku pozadinu", optužuje sutkinju da nije dovoljno kritički razmatrala dokaze i raskrinkava nevjerodostojnost dvoje svjedoka optužbe. Julian Hessenthaler i njegov odvjetnik tvrde da je slučaj montiran, u presudi su nejasni vrijeme i mjesto zločina i temeljena je na svjedočenjima koja su u velikoj mjeri međusobno proturječna.

Priča je zapravo počela 2016., piše Correctiv. Heinz-Christianu Stracheu ide dobro: njegov FPÖ prema anketama ima 35 posto, što ga čini najjačom strankom u parlamentu. No, nekome se zamjerio: kad njegov tjelohranitelj dobije rak, Strache ga želi zamijeniti. Vjernom pratitelju to je velik udarac. Tjelohranitelj počinje skupljati dokumente, na primjer kako njegov šef koristi stranačku blagajnu za skupe satove i prometne kazne. I igricu Clash of Clans. Strache tvrdi da je vratio stranci sav novac koji je uzeo za privatne svrhe.

Među ostalim, tjelohranitelj je sudu priložio fotografije dizajnerske sportske torbe s buntovima novčanica od 50 i 100 eura u prtljažniku vozila, koji bi mogao biti BMW X6 u kojem se tada vozio Strache. Snimka je iz 2014., a prvi ju je objavio njemački Spiegel. Navodno je bila riječ o novcu trojice ukrajinskih investitora koji su htjeli jednom svom prijatelju poduzetniku kupiti mjesto na listi FPÖ-a za austrijski parlament. Prema dokumentima, Strache je tog poduzetnika tri dana poslije predložio kao kandidata. Kako je pisao austrijski magazin Profil, prodaja mjesta na izbornim listama u Austriji je legalna. Tek u siječnju 2023., piše Correctiv, vlada je najavila novi antikorupcijski zakon, poznat kao Lex Ibiza, koji bi to trebao ograničiti.

image

Heinz-Christian Strache

Georg Hochmuth/Afp

‘Morate uložiti novac‘

Te 2016. godine detektiv Hessenthaler u Beču razgovara sa svojim prijateljem odvjetnikom. Angažirao ga je Stracheov tjelohranitelj koji boluje od raka i odvjetnik pita detektiva može li on što učiniti. "Ako mislite ozbiljno, morate uložiti novac", odgovara detektiv. Dali su mu oko 30.000 eura. Tim je novcem detektiv inscenirao namještaljku za Johanna Gudenusa, Stracheova suradnika i bivšeg dogradonačelnika Beča. Kao mamac pojavila se ista žena kao i na snimci s Ibize, navodna oligarhova nećakinja, spremna Gudenusu platiti dvanaest milijuna eura za zemljište u vlasništvu njegove obitelji, koje inače vrijedi bitno manje. Gudenus je oduševljen, no zamka propada jer Hessenthaler shvaća da je u skrivene kamere u bečkom Grand Hotelu zaboravio staviti SD kartice.

Sada je Hessenthaler taj koji odvjetniku duguje uslugu. "Ako možemo jednom, možemo i drugi put", kaže detektiv odvjetniku. Tako su stigli do Ibize: Gudenus je "nećakinju" preporučio Stracheu.

Nekoliko tjedana prije objavljivanja videa s Ibize, 17. svibnja 2019., austrijsko Ministarstvo unutarnjih poslova, tvrdi Hessenthaler, poslalo mu je čovjeka da ga upozori: ako video bude objavljen, u Austriji ima dovoljno ljudi spremnih postaviti mu tri kilograma kokaina u prtljažnik. Na čelu policije tada je bio Herbert Kickl iz FPÖ-a. Prijetnja je navodno snimljena, Hessenthalerov odvjetnik priložio ju je tužbi Europskom sudu za ljudska prava, no Correctiv se ograđuje da snimku nisu vidjeli, a citiraju prema tekstu tužbe Sudu u Strasbourgu.

Šest mjeseci nakon objavljivanja videa s Ibize uhićeni su Hessenthalerovi pomagači, "oligarhova nećakinja", rođena u Slovačkoj 1986., i Slaven K. iz Bosne i Hercegovine. Kod djevojke je pronađeno više od 136 grama kokaina: policija je zabilježila da je dala detaljne dokaze protiv Hessenthalera. Njezin partner Slaven K., rođen 1967. godine u BiH, drugi je glavni svjedok. Neko je vrijeme radio za detektivsku agenciju Juliana Hessenthalera, ali je i bio osoba od povjerenja u austrijskoj Saveznoj kriminalističkoj policiji, kako je to napisao bivši ministar unutarnjih poslova FPÖ-a Herbert Kickl u odgovoru na zastupničko pitanje.

Prodavanje informacija

Detektiv tereti Slavena K. da je informacije o njemu prodao za najmanje 55.000 eura: račun je platio Gert Schmidt, lobist kockarskog koncerna Novomatic. "Novomatic plaća svima", rekao je Strache u videu s Ibize. Correctiv je vidio dva računa i izjave Gerta Schmidta da je riječ o honoraru za informacije o Hessenthaleru koje - tvrdi - nemaju veze s tužbom protiv Hessenthalera.

U vrijeme objavljivanja snimke s Ibize privatni detektiv sklonio se u Bavarsku. Tamo se više puta, tvrdi, susreo sa Slavenom K. Više mjeseci nakon toga Slaven je uhićen, policija je pretražila njegov stan. Pronašli su oružje i drogu: pušku kalibra.38, sačmaricu "Made in Russia", narukvicu sa skrivenom oštricom i kokain. U izvješću o pretresu stoji da je očito slab na luksuzni brend Philipp Plein.

Slaven K. u početku nije svjedočio protiv Juliana Hessenthalera. Tek kada je osuđen, gotovo godinu dana poslije, promijenio je iskaz i počeo teretiti Hessenthalera. Iz dopisa Federalnog ministarstva unutarnjih poslova od 5. listopada 2020. vidljivo je da se Slaven K. raspitivao "o mogućnosti elektronički nadziranog kućnog pritvora ako odluči ispraviti svoje navode". Oba ključna svjedoka ishodila su nakon svjedočenja znatno smanjenje kazne.

Hessenthaler je osuđen za trgovinu kokainom, iako do kraja suđenja na njegovu imanju nije pronađen kokain. Nema prisluškivanja telefona koje ga inkriminira, nema otisaka prstiju. Jedino što tužiteljstvo ima su ta dva svjedoka.

Julian Hessenthaler uhićen je u prosincu 2020. u Berlinu gdje je tada boravio. Europski uhidbeni nalog izdan je na osnovi sumnje na trgovinu drogom. Na sudu u St. Pöltenu 30. ožujka 2022. osuđen je na kaznu od tri i pol godine zbog "kaznenog djela neovlaštenog prometa drogama" i "krivotvorenja isprava". Više od sedam mjeseci držan je u samici, 23 sata dnevno, zbog posebno visokog rizika.

Rupe u presudi

Oliver Scherbaum, jedan od Hessenthalerovih odvjetnika, upozorava na neprihvatljive rupe u presudi: nije jasno određeno vrijeme, nema jasnih lokacija, samo približne informacije. Nije jasna ni količina droge za čije je dilanje osuđen: kod svjedokinje je pronađeno 136,5 grama kokaina, ali je ona iznenada i bez ikakva razloga odlučila dodatno inkriminirati samu sebe tvrdeći da je prodala oko šest kilograma.

Kako, zašto? Svjedokinja je optužila i Hessenthalera, tvrdi da je od njega dobila 1,25 kilograma. A ostalo? Nitko nije pitao, kaže Hessenthalerov odvjetnik. Osuđena je na 18 mjeseci zatvora. A Hessenthaler, koji je po optužnici dilao puno manje droge od nje, dobio je dvostruko više.

Suđenje u Austriji u pitanje ne dovodi samo optuženi Hessenthaler, nego i poznati odvjetnik i aktivist za ljudska prava Wolfgang Kaleck, kaže istraživački novinar Florian Klenk, glavni urednik uglednog austrijskog časopisa Falter. Bivša predsjednica Vrhovnog suda Irmgard Griss kaže da se osjećala neugodno kad je čula da detektiv ide u zatvor, a ne oni čiju je korumpiranost razotkrio.

Snimka s Ibize nije samo srušila pohlepnog Strachea, nego je razotkrila povezanost FPÖ-a i ÖVP-a s kockarskim koncernom Novomatic, a u lavini koja je uslijedila saznalo se kako je Sebastian Kurz lažirao ankete da bi došao na vlast, pa je i sam kancelar morao podnijeti ostavku. Sve zbog jednog privatnog detektiva. Trebali bismo mu biti zahvalni, upozorava bivša predsjednica Vrhovnog suda u Austriji Irmgard Griss. "Kakvi god bili njegovi motivi i kako god se ponašao, učinio je veliku uslugu društvu", kaže ona, kako je citira Correctiv.

Julian Hessenthaler na slobodi je od 7. travnja. Čeka odluku Europskog suda za ljudska prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 18:32