STEVAN DOJČINOVIĆ

ČOVJEK KOJI JE VUČIĆU TRN U OKU POD MISTERIOZNIM OKOLNOSTIMA DEPORTIRAN IZ UAE Abu Dhabi protjerao urednika koji otkriva korupciju u Srbiji

Urednik srpskog istraživačkog portala KRIK Stevan Dojčinović trebao je govoriti na UN-ovoj konferenciji o prekograničnoj korupciji, kriminalu i pranju novca u Abu Dhabiju, ali je pod krajnje misterioznim okolnostima proglašen personom non grata i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prvim letom vraćen u Srbiju.

Njegova redakcija je priopćila kako je na aerodromu samo obaviješten da se nalazi na crnoj listi i da ne može ući u zemlju, te su mu uzeli otiske prstiju. Na intervenciju koje zemlje je deportiran do daljnjega ostaje tajnom: na upite o slučaju nisu još odgovorile ni srbijanska, ni UAE diplomacija.

Prosvjed

Javne prosvjede zbog kršenja slobode kretanja i onemogućavanja istraživačkog novinara u međunarodnom radu već su uložile brojne srbijanske novinarske i antikorupcijske udruge, kao i pojedine opozicijske stranke.

Zastupnici Demokratske stranke upitali su srbijansku premijerku zna li možda koja to Vlada “targetira” novinare i stavlja ih po svijetu na crne liste.

Drugi put

Novinar Dojčinović godinama je razotkrivao političku i regionalnu mafiju, te mu je već jednom misteriozno bio uskraćen ulazak u Rusiju i onemogućeno planirano predavanje na novinarskom fakultetu u Voronježu. Nikad nije dobio nikakvo objašnjenje za takav postupak ruskih vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:22