RUŠENJE AVIONA

Čovjek koji je zapalio ratnu iskru u Ukrajini dobio doživotni zatvor: ‘Sada ga trebamo uhvatiti!‘

Ruski državljani Igor Girkin i Sergej Dubinski te ukrajinski državljanin Leonid Karčenko, proglašeni su krivima za ubojstvo 298 ljudi

Osuđeni za obaranje leta MH17 (G-L); rekonstruirani zrakoplov na letu MH17 (G-D); raketa kojom je pogođen zrakoplov (D-L); rodbina poginulih nakon izricanja presude (D-D)

 Remko De Waal/Anp Mag/Anp Via Afp Robin Van Lonkhuijsen/Anp/Afp John Thys/Afp Peter Dejong/Pool/Afp/

Osam je godina prošlo otkako je malezijski zrakoplov na letu iz Amsterdama u Kuala Lumpur oboren iznad istočne Ukrajine, a nizozemski je sud u četvrtak napokon donio konačnu presudu na suđenju četvorici muškaraca optuženih za masovno ubojstvo.

Trojica muškaraca, ruski državljani Igor Girkin i Sergej Dubinski te ukrajinski državljanin Leonid Karčenko, proglašeni su krivima za ubojstvo 298 ljudi na letu MH17 i dobili u doživotne kazne zatvora. Treći Rus, Oleg Pulatov, oslobođen je optužbi. Sud je nedvosmisleno poručio da su projektil ruske izrade, koji je u Donbas isporučila Rusija, na zrakoplov ispalili separatisti koji su bili pod kontrolom Rusije.

image

Igor Girkin, Sergej Dubinski, Oleg Pulatov i Leonid Karčenko

JOHN THYS/AFP

Vijeće sastavljeno od troje nizozemskih sudaca pročitalo je presudu u četvrtak na sudu visoke sigurnosti u blizini zračne luke Schiphol otkud je 17. srpnja 2014. zrakoplov Boeing 777 na letu MH17 i poletio prema Maleziji. Osumnjičenici su odbili prisustvovati suđenju koje je trajalo dvije i pol godine. Pulatov, Girkin, Dubinski i Karčenko su navodno bili dio separatističkih snaga koje podržava Kremlj i imali su ključnu ulogu u prijevozu projektila Buk iz vojne baze u Rusiji te njegovu postavljanju na mjesto lansiranja - čak i ako nisu povukli okidač.

Iz deset zemalja

Svih 298 putnika i članova posade poginulo je kada je Boeing 777 pogođen iznad Donbasa gdje su u tom trenutku trajale borbe između proruskih separatista i ukrajinske vojske. Žrtve su bile iz deset zemalja, uključujući 196 Nizozemaca, 43 Malezijca i 38 Australaca. Tijekom suđenja su rođaci žrtava svjedočili sudu, osobno i putem videoveze, o svojoj golemoj tuzi i o tome kako su im se životi zauvijek promijenili kada su saznali da su njihovi voljeni bili na letu MH17. Nakon duge borbe za pravdu rođaci su stigli iz cijelog svijeta kako bi čuli presudu. Neke su obitelji posjetile nizozemski nacionalni spomenik MH17 u mjestu Vijfhuizenu jugozapadno od Amsterdama.

image

Rodbina poginulih nakon izricanja presude

REMKO DE WAAL/ANP MAG/ANP via AFP

"Ako su krivi, međunarodna zajednica trebala bi ih uloviti", rekao je za AFP Evert van Zijtveld koji je u nesreći izgubio dvoje članova obitelji. Nesreća je izazvala međunarodni bijes i sankcije protiv Moskve.

Suđenje u odsutnosti

Žrtve, među kojima je bilo 80 djece i 15 članova posade, pronađene su u stravičnom prizoru na ukrajinskim poljima suncokreta, neke još uvijek vezane za svoja sjedala.

image

Rekonstruirani zrakoplov avioprijevoznik Malaysia Airlines na letu MH17

Peter Dejong/POOL/AFP

Suđenje u slučaju MH17 počelo je u ožujku 2020. čitanjem imena svih žrtava. Suci su obišli olupinu zrakoplova koja je rekonstruirana u nizozemskoj vojnoj bazi. Trojici osumnjičenika sudilo se u odsutnosti, dok je Pulatov na suđenju imao pravnog zastupnika te je u videoizjavi rekao da nije kriv. Tužitelji su tvrdili da je Girkin (51) bivši ruski špijun, poznat pod kodnim imenom Strelkov, koji je postao ministar obrane separatističke Donecke narodne republike (DNR). Bio je u kontaktu s Rusijom kako bi nabavio raketni sustav. Girkin se navodno dobrovoljno prijavio da se bori u Ukrajini i raspisano je više nagrada za njegovo uhićenje. Dubinski (60) je služio kao šef vojne obavještajne službe separatista i bio je odgovoran za izdavanje naredbe o projektilu. Pulatov (56) je bivši vojnik ruskih specijalnih snaga. Karčenko (50) je navodno vodio separatističku jedinicu.

image

Dio rakete BUK-TELAR koja je ispaljena na let MH17

Robin van Lonkhuijsen/ANP/AFP

Sud je čuo da je projektil Buk stigao iz baze 53. protuzračne raketne brigade iz Kurska u Rusiji. Moskva je zanijekala svaku umiješanost i, umjesto priznanja, iznijela niz alternativnih teorija. Tim novinara istraživača udruge Bellingcat pronašao je dokaze koji su povezali projektil s ruskom brigadom i pretražio objave 200 vojnika kako bi potvrdili identitet osumnjičenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:41