KUHA U RUSIJI

Čovjek koji je zapalio ratnu iskru u Ukrajini počeo okupljati ljude, konačni cilj - udar na Putina!

‘Klub gnjevnih domoljuba‘ notornog ruskog ultranacionalista i terorista Igora Girkina - Strelkova pojačava pritisak na Putina

Vladimir Putin, borbe u Ukrajini i Igor Girkin/Ilustracija

 Afp/

Društveni pokret u Rusiji, koji je na ruskim društvenim mrežama oformio vojni bloger Igor Girkin, poznat i po ratnom nadimku Strelkov, nastoji povećati pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruski vojni establišment, navodi u svojem nedjeljnom izvješću think tank Institut za proučavanje rata (ISW).

Girkin je, podsjetimo, gorljivi, ultraekstremni ruski nacionalist koji se ‘istaknuo‘ u ratu u ukrajinskoj regiji Donbas 2014. godine kao jedan od glavnih proruskih separatista u Ukrajini te je dogurao do funkcije ‘ministra obrane‘ samoproglašene Donjecke Narodne Republike. Tijekom tog razdoblja, kako su pisali ruski neovisni mediji, izveo je više akcija i poteza kojima je izazvao popriličan kaos koji ni u Kremlju nisu odobravali te je marginaliziran, što je kod njega navodno izazvalo veliko ogorčenje.

Također, ovaj bivši agent ruske obavještajne službe FSB ima i reputaciju terorista - zajedno s još dvojicom ‘kolega‘ u studenom prošle godine nizozemski sud ga je proglasio krivim za rušenje malezijskog zrakoplova Boeing 777 na letu MH17 17. srpnja 2014. iz Amsterdama u Kuala Lumpur iznad istočne Ukrajine i ubojstvo 298 osoba u zrakoplovu, za što je dobio doživotnu kaznu zatvora.

Već je dulje razdoblje Girkin vrlo glasan u svojim kritikama ruskih vojnih zapovjednika i vojnog vrha te samog Putina zbog načina na koji Moskva vodi rat u Ukrajini. U travnju je s ruskim političarem Pavelom Gubarevim i političkim aktivistom Vladimirom Kučerenkom, također poznatim kao Maksim Kalašnjikov, osnovao tzv. Klub gnjevnih domoljuba, prenosi Newsweek.

Regionalni ogranci i širenje utjecaja na javni diskurs

Skupina je izrazila zabrinutost da će Rusija izgubiti rat u Ukrajini, što bi moglo dovesti do državnog udara iza kojeg bi stajali prozapadni elementi i ruskog građanskog rata, ukoliko se ne unaprijede nastojanja Moskve na prvoj liniji bojišta.

U nedjelju su objavili da će osnovati regionalne ogranke te je pozvala političare, kreatore javnog mnijenja i čelnike ruskih organizacija da se priključe. Također planira održati konferenciju za novinare u Moskvi u lipnju na kojoj će se "osvrnuti na to kako Rusija može dobiti rat u Ukrajini", navode analitičari ISW-a.

Skupina "nastavlja s naporima da proširi svoju prisutnost i utječe na javni diskurs", istaknuli su u ISW-u. Prošlog je tjedna Girkin je tvrdio da će Ukrajina napasti regije Rusije koje graniče s Ukrajinom, poput Belgoroda, Kurska i Brjanska.

Šef grupe Wagner Jevgenij Prigožin, za kojeg je u ponedjeljak objavljeno da je navodno ponudio Kijevu otkrivanje informacija o određenim položajima ruskih snaga na bojištu u zamjenu za povlačenje ukrajinskih snaga iz okolice grada Bahmuta, a što je on demantirao, po svojim je stavovima u vezi provođenja ‘specijalne vojne operacije‘ od strane Kremlja i vojnog vrha vrlo blizak Girkinu.

Podsjetimo, Washington Post citirao je dokumente američkih obavještajnih službi koji su procurili u javnost, a u kojima navodno stoji da je osnivač privatne vojne tvrtke Wagner dao tu ponudu nakon povećanog broja žrtava među njegovim plaćenicima koji se bore kako bi zauzeli taj grad u regiji Doneck, a ne dobivaju, kako konstantno i oštrim riječima proziva Prigožin ruski vojni vrh - prije svega ministra obrane Sergeja Šojgua i zapovjednika ruskih snaga u Ukrajini i načelnika glavnog stožera Valerija Gerasimova - ni blizu dovoljne količine streljiva.

Putin kao potencijalni izdajnik radikala

Prigožin je odbacio te optužbe nazvavši ih "bedastoćama" te je ustvrdio da iza tog orkestriranog napada na njega stoje neki stanovnici moskovske četvrti Rubljovka, sjedišta brojnih tvrtki i političke elite.

Iako su Prigožin i Girkin ujedinjeni u kritici načina na koji Rusija vodi rat, više su se puta sukobili. Girkin je optužio šefa grupe Wagner da daje prednost svojim političkim ambicijama, za koje je rekao da su vođene "psihopatijom". Girkin se također javno zapitao zašto ruske vlasti nisu uhitile Prigožina zbog njegovih poziva da se ‘zamrzne‘ rat na prvim linijama bojišta.

Prigožin je odgovorio na Telegram kanalu jednako omalovažavajućim tonom i osudio Girkina zbog kritiziranja ruske vojske i nespremnosti da preuzme izravniju i aktivniju ulogu u ratu.

U listopadu prošle godine pojavila se informacija da ukrajinske vlasti nude 100.000 dolara onome tko im dovede Girkina, a navodno se nalazio i pod istragom Kremlja zbog "diskreditiranja ruske vojske".

Za skupinu oko Girkina je Putin previše ‘pitom‘ - smatraju ga potencijalnim izdajnikom radikala te da je meka srca prema agresivnim lojalistima, kako je nedavno u komentaru za Bloomberg istaknuo Leonid Beršidski. Inače, publika Strelkova i njegovim stajalištima bliskim vojnim blogerima na Telegramu broji se u milijunima - samo Prigožinov medijski servis i Strelkovljev osobni kanal zajedno imaju više od milijun pretplatnika.

Nedavno su i Prigožin i Strelkov izrazili bojazan da bi rat u Ukrajini mogao završiti preuranjenim političkim dogovorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:49