ŽIVI U EGZILU

Čovjek opsjednut Putinovim oklopnim vlakom pobjegao iz Rusije: ‘Prati me FSB, život mi je u opasnosti...‘

‘Za mene je izazov bio toliko velik da nisam razmišljao o posljedicama‘, rekao je Korotkov

Vladimir Putin u vlaku

 Alexey Druzhinin/Afp

Čovjek koji je postao opsjednut praćenjem vlaka ruskog predsjednika Vladimira Putina sada živi u egzilu, piše Washington Post.

Mihail Korotkov (31) proveo je godine prateći, fotografirajući te pišući blog o Putinovom oklopnom vlaku, koji navodno koristi za neprimjetno putovanje po zemlji.

Vlak inače putuje između dobro čuvanih stanica koje su izgrađene na lokacijama koje Putin često posjećuje, uključujući Novo Ogarjovo, Soči i Valdaj, izvijestio je prošli mjesec nezavisni ruski medij Proekt.

U intervjuu za The Post, Korotkov je rekao da je često objavljivao fotografije vlaka i pisao o njegovim značajkama na svom blogu ‘Railway Life‘, koji je pokrenuo 2011. godine.

- Bio sam tako duboko u svom hobiju. Pokušao sam snimiti zaista rijetke fotografije. Za mene je izazov bio toliko velik da nisam razmišljao o posljedicama - rekao je Korotkov, koji je iz predgrađa Moskve.

image

Vladimir Putin u vlaku

Alexey Dryjinin/Sputnik/Profimedia/Alexey Dryjinin/sputnik/profimedia

Korotkov je rekao da je praćenje vlaka bilo teško jer nije imao vozni red, prozori su mu bili zatamnjeni i nije imao identifikacijske brojeve lokomotive. Drugi zaljubljenici u vlakove koji su znali da se Korotkov posebno zainteresirao za Putinov privatni vlak često bi mu dojavili kad bi ga vidjeli.

Korotkov je također bio prvi entuzijast koji je objavio sliku vlaka 2018. No, 31-godišnjak je također pazio da ne bude previše javan o svom hobiju, rekavši za Post da nije objavio sve slike Putinova vlaka na liniji.

- Pokušavao sam ne privlačiti pozornost činjenicom da me tema jako zanima - rekao je.

U svibnju 2021. Korotkov je rekao da je ispod svog YouTube kanala počeo primjećivati ‘jezive‘ razgovore koji su uključivali transkripte privatnih telefonskih razgovora koje je vodio o ‘trainspottingu‘ sa svojim najbližim prijateljem. I to od riječi do riječi.

- Razmišljao sam o svojoj osobnoj sigurnosti i od tog sam trenutka shvatio da bi sve što sam objavio na internetu moglo biti upotrijebljeno protiv mene - kazao je za The Post, rekavši kako pretpostavlja da ga promatra ruska Federalna služba sigurnosti ili FSB.

image
Christian Charisius/Afp/Profimedia/Christian Charisius/afp/profimedia

- Rekao sam roditeljima da mi je život u opasnosti - dodao je.

Kada je ruska invazija na Ukrajinu krenula godinu dana kasnije, Korotkov je rekao da mu je život postao još nelagodniji, strahujući da bi se hobi kojem se tako strastveno posvetio mogao iskoristiti za njegovo zatvaranje pod optužbama za sabotažu ili terorizam. Ugasio je blog mjesec dana nakon početka rata.

U rujnu prošle godine, nakon što je Putin najavio mobilizaciju, Korotkov je odlučio pobjeći iz Rusije. Otputovao je automobilom u Kazahstan, a zatim odletio u Indiju. On sada živi na Šri Lanki, ali je za The Post rekao da je ‘spreman za kretanje po svijetu‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:28