USKORO KONAČNA ODLUKA

Čovjek osuđen za atentat na mlađeg brata JFK-a pred pomilovanjem: ‘U zatvor su strpali krivu osobu!‘

Osuđen je na smrt 1969., nakon što je priznao krivnju. Nekoliko godina kasnije ta je presuda promijenjena u doživotnu zatvorsku kaznu
Robert F. Kennedy i John F. Kennedy (lijevo), Sirhan Sirhan (desno)
 AFP

Kalifornijski odbor za pomilovanje predložio je u petak uvjetno puštanje na slobodu muškarca osuđenog za ubojstvo Roberta F. Kennedyja 1968.

Sirhanu Sirhanu (77) ranije je petnaest puta odbijen zahtjev za ukidanje doživotne zatvorske kazne na koju je osuđen prije pet desetljeća.

Odluka kalifornijskog Odbora za pomilovanja, koji čine dvije osobe, ne znači da će Sirhan automatski biti pušten na slobodu.

Prvo će se odluka odbora tri mjeseca razmatrati, a ako ne bude prigovora, konačnu riječ ima demokratski guverner Gavin Newsom, koji se u rujnu suočava s glasanjem o opozivu.

Kennedy, mlađi brat ubijenog predsjednika Johna F. Kennedyja, sudjelovao je u kampanji za demokratskog predsjedničkog kandidata kada je na njega izvršen atentat u hotelu u Los Angelesu.

Robert je ubijen samo nekoliko mjeseci nakon ubojstva vođe pokreta za građanska prava crnaca Martina Luthera Kinga te u vrijeme kada je podijeljena Amerika bila snažno angažirana u iznimno nepopularnom ratu u Vijetnamu.

Sirhan je osuđen na smrt 1969., nakon što je priznao krivnju. Nekoliko godina kasnije ta je presuda promijenjena u doživotnu zatvorsku kaznu.

Međutim, ubrzo su se pojavile sumnje u njegovu stvarnu odgovornost za smrt Bobbyja Kennedyja, a neki su tvrdili da je možda postojao i drugi atentator u Hotelu Ambassador 5. lipnja 1968.

"Kriva osoba"

Senator Kennedy je na dan ubojstva slavio pobjedu na predizborima za predsjedničkoga kandidata Demokratske stranke te održao govor u hotelu. U kuhinji, gdje se upoznavao s osobljem, pogođen je iz vatrenog oružja, kao i nekoliko ljudi u njegovoj pratnji, uključujući Paula Schradea, koji je dobio metak u glavu.

Schrade, zajedno s Kennedyjevim sinom, tražio je puštanje Sirhana, tvrdeći da dokazi protiv njega nisu uvjerljivi.

"To je dobra odluka", kazao je Schrade u petak za AFP. "Zbilja sam zahvalan odboru za pomilovanja jer je dao šansu Sirhanu da ode kući", dodao je.

Mlađi Kennedyjev sin je tijekom saslušanja u petak govorio u prilog puštanju Sirhana, objavili su mediji.

Robert F. Kennedy mlađi je pak poslao pismo podrške odboru. On je 2018. rekao za Washington Post da je posjetio Sirhana u zatvoru u kalifornijskoj pustinji te da se uvjerio kako je on nepravedno osuđen. "Otišao sam tamo jer sam bio znatiželjan i uznemiren dokazima koje sam vidio", kazao je.

"Bio sam uzrujan jer bi pogrešna osoba mogla biti osuđena za ubojstvo mogao oca. Moj je otac bio državni odvjetnik i mislim da bi bio bijesan ako bi netko bio u zatvoru zbog zločina koji nije počinio", napomenuo je.

Sumnje u Sirhanovu krivnju pojavile su se tijekom suđenja, kada su tužitelji izradili zapisnik o obdukciji koji je pokazao da je Kennedy pogođen iz neposredne blizine s leđa. Svjedoci su pak govorili da je Sirhan bio ispred Kennedyja.

Tijekom godina pokazalo se da je 13 hitaca ispaljeno u kobnoj noći. Iz Sirhanovog je oružja moglo biti ispaljeno samo osam metaka. Palestinac Sirhan je rekao na suđenju da je mrzio Kennedyja zbog podrške Izraelu.

Dinastija

Opisana kontroverza podsjeća na ubojstvo Johna F. Kennedyja iz 1963. Naime, neki povjesničari inzistiraju da nije samo jedna osoba pucala na tadašnjeg američkog predsjednika.

Nakon ubojstva Roberta F. Kennedyja, Hubert Humphrey je postao demokratski predsjednički andidat, ali njegova bliskost s Lyndonom Johnsonom i nepopularnim Vijetnamskim ratom, utjecali su na pobjedu Richarda Nixona.

Dinastija Kennedy često se opisuje kao američki fenomen najsličniji kraljevskoj obitelji. Njihovo bogatstvo i politička moć utjecali su na generacije Amerikanaca, kao i skandali u koje su bili upleteni.

Za Johna F. Kennedyja se govorilo da je bio povezan s mafijom, navodno je imao aferu s Marilyn Monroe i Marlene Dietrich.

Najzloglasnije je to što je senator Ted Kennedy - Bobbyjev i Johnov brat - 1969. u automobilskoj nesreći ubio 28-godišnju Mary Jo Kopechne i pobjegao. Takozvani Chappaquiddički incident ostavio je mrlju na obiteljskom naslijeđu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:14