ENGLESKI NADBISKUP

‘Crkva bi trebala preispitati uvriježeno portretiranje Isusa Krista kao bijelca‘

‘Prikazi Isusa nisu ono što mi zapravo štujemo, već služe kao podsjetnik sveobuhvatnosti Boga koji je postao čovjekom‘, kaže Welby.
Nadbiskup od Canterburyja Justin Welby
 Steve Parsons/Pa Images/Profimedia

Justin Welby, nadbiskup od Canterburyja i čelnik engleske crkve, rekao je da bi crkva trebala preispitati uvriježeno portretiranje Isusa Krista kao bijelca.

Gostujući u emisiji BBC Today, Welby se zapitao treba li zapadna crkva, u svjetlu 'Black Lives Matters' prosvjeda nakon ubojstva Georgea Floyda, ponovno 'razmisliti' i 'zamisliti' način na koji prikazuje Isusa.

'Naravno da treba', kazao je nadbiskup te dodao da se Isus različito prikazuje u različitim zemljama. Rekao je i da je redovno u kontaktu s vođama Anglikanske crkve širom svijeta koji ne prikazuju uvijek Isusa kao bijelca.

'Kad uđeš u njihove crkve, ne vidiš bijelog Isusa, nego crnog Isusa, kineskog Isusa, bliskoistočnog Isusa - koji je, po svoj prilici, i najtočniji prikaz. Onda vidiš Isusa s Fijija - vidiš Isusa prikazanog na toliko mnogo načina, koliko je kultura, jezika i razumijevanja', kazao je Welby.

Dodao je i kako prikazi Isusa 'nisu ono što mi zapravo štujemo', već samo služe kao 'podsjetnik sveobuhvatnosti Boga koji je postao čovjekom'.

Što se, pak, tiče zahtjeva da se uklone spomenici koji veličaju imperijalističku prošlost Velike Britanije, kazao je da će se i spomenici u katedrali u Cantenburyju preispitati.

'Sve ćemo pažljivo razmotriti i spomenike staviti u kontekst u kojem bi trebali biti', kazao je Welby. 'Postavlja se pitanje bi li svi oni trebali biti ondje, vidimo to po čitavom svijetu.'

Pokret za uklanjanjem spornih spomenika nakon SAD-a proširio se i na Veliku Britaniju te podijelio društvo - i dok jedni tvrde da se 'ne smije rulji dopustiti da vlada', drugi plješću jer se 'napokon govori o sistemskom rasizmu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:11