OGORČENJE U BELGIJI RASTE

Crkva nam je govorila: Praštajte svećenicima

Papa je izrazio bol zbog skandala, ali belgijska javnost čeka da se vidi što će Crkva učiniti

Primas Katoličke crkve u Belgiji, nadbiskup Andre-Joseph Leonard, u svom je istupu, nakon što je javnost zgrožena razinom seksualnog zlostavljanja katoličkih svećenika nad djecom, izjavio da je skandal izazvao “puno boli” papi Benediktu XVI. Vatikan je pak naglasio da “Papa duboko tuguje nakon što je objavljeno izvješće povjerenstva belgijske Crkve”. Glasnogovornik Vatikana, otac Frederico Lombardi, dodao je kako misli da će “Papa imati priliku tijekom putovanja u Veliku Britaniju govoriti o tom problemu”. No, te izjave nisu naišle na pretjerano odobravanje u Belgiji, gdje ih mnogi shvaćaju samo kao pokušaj Crkve za spas ugleda među vjernicima, a ne kao spremnost na ispriku ili na poduzimanje ozbiljnih mjera. Katolička crkva u Belgiji imala je svoju internu radnu skupinu koja je bila zadužena za istragu seksualnog zlostavljanja. Ali, kako ta istraga godinama nije dala konkretne rezultate, vlast je odlučila pokrenuti svoju.

Prikrivanje materijala

Prije nekoliko mjeseci policija je čak upala u prostorije više crkava, uključujući i sjedište biskupije u Mechelenu, a pretražena je čak i grobnica jednog kardinala jer se sumnjalo da su ondje zakopani važni dokumenti o umiješanosti Crkve u skandal. Policija se opravdavala da traži dokaze o tome da je Crkva zapravo cijelo vrijeme pokušavala prikriti dokaze o umiješanosti svećenstva u skandale seksualnog zlostavljanja, dok su crkveni prelati oštro kritizirali takve akcije kao nedopustivu povredu autonomije. No, upravo zahvaljujući i tim dosta rigidnim akcijama, Belgija je otišla najdalje u istrazi protiv Crkve od svih država u kojima su u posljednje vrijeme u javnost izbili seksualni skandali svećenika.

Dokument na 200 stranica objavljen prošlog tjedna, koji je sastavilo državno istražno povjerenstvo, sadrži i svjedočanstva mnogih žrtava: većinu čine dječaci, ali ima i djevojčica. Ondje se navodi i da su neke žrtve seksualno zlostavljane u dobi od samo dvije godine. Neke od žrtava su izjavile da su zlostavljane nakon ispovijedi, druge pak kako su kada su “tražile objašnjenja od Crkve, naišle na razne manipulacije i od svećenika koji su inače osuđivali takvo ponašanje drugih svećenika”.

Nudili i novac za šutnju

Neka svjedočanstva navode kako su ih svećenici uvjeravali da nije dobro da problem prijavljuju vlastima, a ponekada im nudili i novac, ohrabrujući ih da to ne čine. Osim toga, stotine žrtava svećeničkog zlostavljanja i dalje pate zbog teških trauma koje su doživjele u prošlosti, potvrdilo je izvješće.

Skandal seksualnog zlostavljanja u Belgiji je pak u javnosti poprimio dodatni dramatičan karakter kada je otkriveno da je biskup iz Bruggea Roger Vangheluwe zlostavljao čak i svog nećaka. On je to poslije i priznao te se nakon toga “povukao u izolaciju kao bi promislio o svojim djelima”, dok javnost smatra da mu je mjesto u zatvoru.

Javnost je šokirana

Javnost u Belgiji šokirana je spoznajom da je gotovo 500 osoba tužilo Katoličku crkvu za zlostavljanje. No, od Crkve su, kako kažu, do sada dobivali samo upute kako, kao kršćani, moraju naučiti praštati. Sada, nakon što je konačno u ponedjeljak progovorila i Crkva te priznala strašna zlodjela, belgijska javnost očekuje da će njezini čelnici i na djelu pokazati da iskreno žele istragu do kraja.

crne brojke

500 toliko je osoba tužilo Katoličku crkvu za seksualno zlostavljanje

320 navodnih zlostavljača, od kojih 102 pripadnika klera iz 29 kongregacija

13 osoba, kako se vjeruje, počinilo je samoubojstvo kao posljedicu seksualnog zlostavljanja

1 osoba je bila zlostavljana u dobi od dvije godine

5 osoba je bilo zlostavljano u dobi od 4 godine

60 posto zlostavljanih su bili dječaci

10 sati je policija ispitivala kardinala Danneelsa

1992 Udruge žrtava tvrde da Katolička crkva u Belgiji od te godine ima sva saznanja o razmjerima ovog skandala

Bog nema veze s tim muškarcima

BRUXELLES - Imao je sobicu u školi i kad ste imali problem, njegova su vam vrata uvijek bila otvorena - počela je svoju ispovijest pred kamerama CNN-a Linda Opdebeeck, jedna od žrtava svećenika zlostavljača. - Bio je vrlo karizmatičan, uvijek prijateljski raspoložen. A ja sam bila sama, nisam imala braće ni sestara. I debeljuškasta, pa jasno i malo osamljena. I otišla sam k njemu u sobicu, a on me slušao i to je bio lijep osjećaj. No, nakon godinu dana počelo je zlostavljanje - ispričala je Linda danas u 40-im godinama. Njezin je pak najveći problem bio što se nikome nije mogla povjeriti, što nikome nije mogla ispričati što joj se događa. - Znala sam da moram šutjeti jer je on bio najbolji prijatelj mojih roditelja. A i što sam mogla reći? Stalno mi je govorio da moram šutjeti ili će mi se dogoditi nešto strašno - ispričala je gospođa Opdebeeck za CNN. Sa svojim se zlostavljačem suočila nakon niza godina, ali ni tada nije dobila nikakvu satisfakciju. - Za stolom su bila tri muškarca i on je samo pričao kako se ničeg više ne sjeća, da to nije bilo ništa tako strašno te da bih se mogla nad njim sažaliti jer je sad već tako star. Kad ih slušate kako govore o svemu tome, čini vam se kao da su žrtve zlostavljači, a zlostavljači zapravo žrtve. Oprostite nam i nastavite svoj život, eto na to se sve svodi - rekla je Linda i dodala kako je sve to imalo utjecaja na njezinu vjeru jer je nije uspjela odvojiti od Crkve. - Možda postoji Bog, ali on nema nikakve veze sa svim tim muškarcima ondje. Ne. Crkva je gotova - zaključila je Linda.( Željko Trkanjec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 17:28