ZATVARANJE

Crna Gora: Broj novooboljelih ne opada, pooštrene su epidemiološke mjere

Vodeći crnogorski epidemiolog Igor Galić rekao je da je trenutna epidemiološka situacija u zemlji izuzetno složena
 Savo Prelevic/AFP

Crnogorske zdravstvene vlasti pooštrile su u srijedu epidemiološke mjere nakon što je već tjednima broj novooboljelih u prosjeku 500 na dnevnoj razini, što znači da se svakodnevno koronavirusom zarazi gotovo 0,1 posto ukupne populacije Crne Gore.

Novim mjerama uvedeno je zatvaranje u Herceg Novom, a iste mjere produžene su za Budvu i Tivat, gdje je zatvaranje uvedeno već dva tjedna, dok je u većem dijelu Crne Gore produžena zabrana rada ugostiteljskih objekata, a uz to je zabranjena i prodaja kave za van.

Novim mjerama preporučuje se rad od kuće u državnim i privatnim tvrtkama.

Listi zemalja za čije državljane je potreban negativan PCR test za ulazak u Crnu Goru, dodani su Luksemburg, San Marino, Slovačka i Bugarska.

Vodeći crnogorski epidemiolog Igor Galić rekao je da je trenutna epidemiološka situacija u zemlji izuzetno složena, te da se Crna Gora već tjednima nalazi među vodećim državama u svijetu po broju novoboljelih na dnevnoj razini i da je nedavno ušla na listu 10 zemalja po broju preminulih na 100 tisuća stanovnika.

“Trenutna epidemiloška situacija je složena, lokalna transmisija je velika, a zdravstveni sustav je opterećen. Zabrinjava visok broj preminulih tijekom ovog tjedna”, rekao je direktor Instituta za javno zdravlje Galić, istaknuvši da je trenutno popunjeno 75,8 posto bolničkih kapaciteta namijenjenih oboleljelima od Covida-19.

„To je jako zabrinjavajući podatak, iako se kapaciteti bolnica mogu proširiti. Ove mjere koje donosimo trebale bi dati rezultate za dva do tri tjedna, a ako ne daju razmišljat ćemo o općem zatvaranju“, rekao je Galić.

Prošlog tjedna u Crnoj Gori je utvrđeno prisustvo britanskog soja koronavirusa.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva koronavirusa Crnoj Gori iznosi 8471, što je 1345 na sto tisuća stanovnika. Od početka epidemije ukupan broj registriranih slučajeva infekcije novim koronavirusom u Crnoj Gori je 73.612, što je 12 posto populacije te zemlje.

Cijepljenje ruskim cjepivom Sputnjik V, koju je zemlja dobila kao donaciju Republike Srbije, počelo je u subotu kada su cijepljeni korisinici doma za stare u Bijeloj, a tijekom tjedna cjepivo će primiti medicinsko osoblje Kliničkog centra Crne Gore i drugih bolnica u zemlji.

Cjepivo je primila i ministrica zdravlja Jelena Borovinić Bojović, koja je najavila da će drugi kontigent ruskog cjepiva od 5.000 doza stići u četvrtak te da će kineska donacija od 30.000 doza cjepiva Sinofarm stići do kraja veljače.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 03:21