NIŠTA OD EKSTRADICIJE

Crna Gora odbila izručiti Rusiji bankara kojeg se sumnjiči da je zamračio 500 milijuna eura, Ukrajina mu dala državljanstvo

Traže ga zbog izdavanja kredita tzv. jednodnevnim tvrtkama. Naime, tvrtka bi se osnovala, dobila izdašni kredit i odmah ugasila

Tivat, Crna Gora

 Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Crnogorske vlasti, kako piše moskovski list Komersant, odbacile su zahtjev Rusije za ekstradiciju Igora Čujana, bivšeg suvlasnika OFK banke (Ujedinjeni financijski kapital), koji je još u listopadu 2021. godine uhićen u Tivtu prema ruskoj Interpolovoj tjeralici.

Rusi ga traže zbog pronevjere i izdavanja kredita tzv. jednodnevnim tvrtkama. Naime, tvrtka bi se osnovala, dobila izdašni kredit i odmah nakon toga ugasila. Prema optužnici, Čujan je na svoju ruku, bez znanja uprave banke, u razdoblju od 2013. do 2016. godine podijelio čak 115 takvih kredita u vrijednosti od oko 500 milijuna eura, a njega se sumnjiči da je sebi zadržao oko 160 milijuna eura.

Igor Čujan bio je šef ruske Agencije za regulaciju tržišta alkoholnih pića nakon čega je osnovao OFK banku koja je "ukinuta" 2018. godine zbog uočenih malverzacija u poslovanju. Direktor banke Nikolaj Gordejev zbog toga je 2021. osuđen na osam godina zatvora, a još ga, pišu ruski mediji, čeka novo suđenje zbog pronevjere oko 150 milijuna eura.

Čujan je pobjegao iz Rusije na vrijeme, a neposredno uoči uhićenja u Crnoj Gori dobio je i ukrajinsko državljanstvo. Kako piše Komersant, pozivajući se na njegove odvjetnike, crnogorske vlasti dodijelile su Čujanu politički azil. On odbija sve optužbe te se pravda da je izložen "političkom progonu", čime je i motivirana odbijenica Rusima o izručenju.

Jedan od dioničara banke, s oko 25 posto, bio je i Putinov školski prijatelj, poznati ruski odvjetnik Nikolaj Jegorov, koji je i podigao optužnicu protiv Čujana. Podsjetimo da je Rusija Crnu Goru, zbog podrške Ukrajini i uvođenja sankcija, stavila na popis neprijateljskih država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:57