‘ZLATNI GLAS‘

Crna Gora pred epskim obratom: Đukanovićev ‘politički krvnik‘ postaje njegov žeton?!

Sadašnja vladajuća koalicija ima prednost od samo jednog zastupnika, pa je dovoljan samo jedan prebjeg da se stvari stubokom izmjene.

Milo Đukanović

 Savo Prelevic/Afp/Profimedia

Hoće li, u ponedjeljak 13 prosinca, u Crnoj Gori doći do velike promijene ili će se situacija samo dodatno zakomplicirati i uvesti zemlju u novu krizu i neizvjesnost? Naime, već se danima u Crnoj Gori kalkulira i nagađa da bi zastupnici jedne od manjih vladajućih stranaka - URA Dritana Abazovića - ili barem neki od njih (dovoljan je samo jedan) mogli promijeniti svoje mišljenje te izglasati nepovjerenjem sadašnjoj koalicijskoj prosrpskoj vladi premijera Zdravka Krivokapića, čime bi, ne samo nju srušili nego i omogućili izravni ili barem posredni povratak najjače procrnogorske stranke DPS predsjednika Mila Đukanovića da se vrati u sedlo, i ponovno preuzme vlast. Podsjetimo u crnogorskoj Skupštini sadašnja vladajuća koalicija ima prednost od samo jednog zastupnika - (odnos je 41- 40) pa je dovoljno samo jedan "prebjeg" da se stvari stubokom izmjene.

'Presudni glas'

- Siguran sam da ćemo imati dovoljno glasova ili ćemo osigurati politički dogovor da Krivokapićeva vlada padne, rekao je lider oporbenog SDP-a Raško Konjević. Od tada traju nagađanja o tome tko bi mogao biti presudni glas, a najviše sumnje pada na stranku URA, koju iz radikalno prosrpskog Demokratskog fronta, već tjednima optužuju da "šuruju" s Milom Đukanovićem, pa čak spominju i "milijune eura" koje je on spreman dati za taj presudni "zlatni glas". No, stvari nisu tako jednostavne, jer svi igraju oprezno. Iako, već mjesecima, stvari unutra vladajuće prosrpske koalicije ne funkcioniraju, a iz DF-a stalno iskazuju svoje nezadovoljstvo Krivokapićem (on je podsjetimo odgodio put u Bruxelles kakao bi bio u Podgorici na ovoj važnoj sjednici gdje se raspravlja o njegovoj sudbini) ali ne izazivaju krizu upravo zbog "opasnosti" povrataka DPS-a na vlast.

U DF-u bi najradije nove izbore, jer smatraju da bi oni na njima ostvarili dovoljno glasova da sami ili uz njima odane stranke sastave Vladu, jer unatoč što su dio vladajuće koalicije njihovih predstavnika nema u Krivokapićevom timu. No, DF nema podršku ostalih stranaka iz vladajuće koalicije za prijevremene izbore pa je realizacija te ideje moguća jedino uz podršku oporbe, odnosno DPS-a, koji se već dugo zalaže za prijevremene izbore.

Izazivanje izbora

Naime, DF ne želi uz pomoć svojih "krvnih neprijatelja" rušiti Vladu protiv koje su i sami. DF je zato, da bi možda preduhitrio nepovoljno po njih glasovanje u Skupštini, predložio da se glasa o "skraćenju mandata sadašnjim zastupnicima", čime bi, na neizravan način izazvao izbore i produžio život sadašnjoj Vladi koliko njima odgovara. No, partneri DF-a - čini se - ni za te opcije nisu zainteresirani. Analitičari u Podgorici smatraju da postoje tri mogućnosti kojima bi se sadašnja situacija mogla riješiti. Što god bilo, najizglednija je situacija - prijevremeni izbori.

Prva mogućnost je da se ne izglasa povjerenje vladi Zdravka Krivokapića čime se otvara mogućnost prijevremenih izbora, ali kako smo već rekli, DF ne bi htio da u tome bude s DPS-om. Druga varijanta, je da se izglasa nepovjerenje vladi i osnuje manjinska vlada, na čelu s URA-om, nekim manjim oporbenim strankama te strankama nacionalnih manjina, koja bi vladala uz podršku DPS-a koji ne bi ulazio u vladu, ali ona bi također bila privremena.

U Podgorici misle da bi se održala kojih pola godine ili nešto više, te bi se na jesen 2022 godine raspisali izbori. I treća varijanta je da se DPS slavodobitno vrati na vlast, a da u Vladu uđe i URA kao njen koalicijski partner. Jedino u ovom slučaju do prijevremenih izbora ne bi možda došlo tako brzo. Naime, pad Vlade u Skupštini, ne mora voditi ka prijevremenim izborima, jer onaj koji uspije prikupiti 41 zastupnika, može sastaviti novu Vladu.

Svi igraju i kalkuliraju ulozi su veliki. DPS se želi vratiti na vlast, DF ne želi izgubiti utjecaj, Krivokapić premijersku poziciju, a Abazović ne želi isplati "žeton".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 10:36